Under december nyregistrerades 55 elbilar på ön, och slutsumman för året blev 238. Det kan jämföras med 2020, då 105 elbilar nyregistrerades.
– Det är otroligt stor efterfrågan. I dag pratar vi elbil med 80 procent av våra kunder, säger Fredrik Wikebo och berättar att tre av fem sålda Volkswagen förra året var elbilar.
– Jag trodde det skulle ta flera år innan efterfrågan skulle ta fart, men förändringen har gått mycket fortare, tillägger han.
Totalt nyregistrerades 1 044 personbilar på Gotland 2021. En fjärdedel var elbilar, och med laddhybriderna utgjorde de nära 40 procent.
– Av nybilsförsäljningen är det mesta eldrift av något slag i dag, en hybrid om man inte kan ladda hemma. Vi har sex nya modeller på väg in i år. Utbudet blir bredare. Nu kan man få en elbil även om man vill ha fyrhjulsdrift eller en sjusitsig bil, säger Håkan Boberg vid Bilcompaniet.
Elbilar är generallt dyrare i inköp än fordon med andra drivmedel. Många ser leasing som ett alternativ för att ändå ha råd att köra en elbil. Hos Volkswagen och Bilcompaniet är ungefär hälften av de som skaffar elbil leasingkunder.
Sedan fyra år tillbaka kan den som köper en elbil få bidrag för att installera en laddbox i hemmet. Förra året ändrades reglerna. Den som installerar en laddbox får så kallat grönt rot-avdrag, som är en skattesubvention för grön teknik. När stödet ges som rot-avdrag görs avdraget direkt på installatörens faktura.
– Stödet till laddboxar har haft stor inverkan för intresset av att skaffa elbil, säger Fredrik Wikebo.
Medan bidrag till laddbox, och även till solceller på villataket, har ökat intresset för elbilar får biogasbilarna det allt svårare. 2020 nyregistrerades 73 gasbilar på ön, i fjol bara 9.
– De som är intresserade av en miljöbil vill hellre ha en elbil. Det är sällan vi säljer en biogasbil till en privatperson, säger Fredrik Wikebo.
När allt fler kör elbil ökar efterfrågan på laddstationer, även i hyreskvarter. 2018 fick Gotlandshem stöd och kunde installera 20 uttag för laddning. Nu finns möjlighet att ladda bilen i sju kvarter i Visby, samt även i Fårösund, Slite och Hemse.
– Det är publika stationer som alla kan använda. Nästa steg för oss är att en hyresgäst kan få en egen laddstation, men efterfrågan är inte så stor ännu, säger Jon Rytterbro som är chef för Gotlandshems avdelning för utveckling och hållbarhet.