Rekordår för solenergin – fördubblat på ett år

Drygt 50 procent av Gotlands energibehov produceras nu på ön, varav cirka 3 procent kommer från solens kraft och resten från vinden. Satsningen lönade sig tidigare än Erik Dahlström räknat med.

Solens strålar används för att tillverka el. På Gotland kommer än så länge tre procent av vårt energibehov från solen.

Solens strålar används för att tillverka el. På Gotland kommer än så länge tre procent av vårt energibehov från solen.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2024-05-01 15:30

Nyheten i korthet

  • Gotland genererar nu över 50% av sin energi lokalt, varav 3% kommer från solenergi, med en betydande ökning av solcellsanläggningar under 2023.
  • Trots Gotlands ledande position i Sverige för soltimmar, rankas ön bara 13:e av 21 län när det gäller solenergiinstallationer.
  • Trots begränsningar i överföringen till fastlandet, planeras byggandet av större solcellsparker, vilket kommer att stärka öns motståndskraft och uthållighet.

– 2023 blev ett rekordår och engagemanget är fantastiskt. Nästan 800 solcellsanläggningar har installerats och det är en ökning med cirka 90 procent jämfört med föregående år, säger Kalle Blomberg som är vd för Gotlands Elnät.

Enligt Svensk solenergi satsade gotlänningarna sammanlagt 110 miljoner kronor för att framställa och lagra solenergi under förra året. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Utslaget per person var det 2 180 kronor, jämfört med snittet i landet som var 2 050 kronor.

Av statistiken framgår att 1 100 småhusägare på Gotland fick det gröna skatteavdraget efter att ha investerat i solenergi, batterier eller laddboxar.

Mest pengar gick till installation av solceller. Siffran för 2022 var 60 miljoner kronor.

Gotland, som ligger i topp på listan för hur länge solen lyser över länet, har ändå inte lyckats utnyttja den placeringen när det gäller att ta tillvara solenergin. Där ligger Gotland på 13:e plats av 21 län i landet.

Men från att knappt ha märkts, bidrar nu solen med omkring tre procent av Gotlands energibehov.

Hittills är det bara privatpersoner och företag som valt att sätta upp solpaneler för att täcka det egna elbehovet. En som satsat på solceller är Erik Dahlström i Roma. Han installerade sina i mars 2022.

undefined
Erik Dahlström installerade 36 solpanelere för drygt två år sedan och är nöjd med det beslutet.

– Vi gjorde det av kostnadsskäl, det var i alla fall det viktigaste.

Intresset växte i takt med att elpriserna blev allt dyrare.

– 2021 var ett katastrofår prismässigt. När vi skulle binda elavtalet igen hade priset stigit från 68 öre till drygt 2 kronor. Då beslutade vi för att satsa på solen. 

Månadskostnaden för el halverades men totalt blev den ungefär densamma eftersom familjen fick ta ett lån som de betalar ränta och amortering på. 130 000 kronor för 36 solpaneler var priset då och lånet belastade ekonomin med 1600 kronor per månad.

– Kalkylen var att satsningen skulle betala sig på 7 år men det går fortare än så. 

Solen är generös och ger ifrån sig energi under en lång period. 

– Från april har vi egenproducerad el, och det som blir över säljer vi till Geab.

Det är inte lika ekonomiskt som om man lagrar det man inte förbrukar i batterier.

– Nej så är det men det går att styra användningen. Vi ser till att tvätta och diska på tider när solen lyser och så kan vi styra användningen med hjälp av husets uppvärmning.

Han överväger att bygga ut med mer solpaneler på hustaket.

– Det beror lite på elpriset, säger Erik Dahlström som ser solenergin som ett trevligt bidrag till miljösatsningen.

Än så länge bidrar inte solen med någon större energimängd, vilket kan förklaras med att det ännu inte finns några solcellsparker i drift på ön.

undefined
– Nästan 800 solcellsanläggningar har installerats under 2023, en ökning med cirka 90 procent jämfört med föregående år, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät.

– Vi tar löpande emot förfrågningar och beställningar av solcellsparker och det kommer att byggas större parker innan en ny elförbindelse till fastlandet är på plats, men överföringen till fastlandet är en begränsning, säger Kalle Blomberg.

Den första solcellsparken är redan på gång och byggs under senare delen av året. Sedan följs den av ytterligare solcellsparker under kommande år.

 – Det går inte att utesluta att det kan bli trångt i överföringen till fastlandet men vi gör allt vad vi kan för att möjliggöra fler solproduktionsanläggningar under resans gång i väntan på nya elförbindelsen till fastlandet.

För så kallade mikroproducenter som utvinner energi ur solen för det egna behovet, finns inga begränsningar kopplat till överföringen till fastlandet.

– Det krävs att elmätaren är förberedd för det och vi håller på att byta ut alla nu. Sedan får man räkna med några veckors handläggning. I vissa fall kan det behövas en nätförstärkning, säger Kalle Blomberg som därför uppmanar folk att göra en anmälan så tidigt som möjligt.

Även om det bara är tre procent av elenergin som kommer från solen, är det en viktig del och den kommer att öka. 

– All ny fossilfri elproduktion är betydelsefull, inte bara för klimatets skull. Det stärker öns motståndskraft och uthållighet och är viktigt för totalförsvaret. 

Elförsörjningen är kritisk för samhället i fredstid och om möjligt ännu mer avgörande för totalförsvaret.

– Det ökar så klart förväntningarna på oss och vi jobbar hela tiden med att utveckla vår infrastruktur och oss själva, jobba smartare och bli mer effektiva så att vi kan fortsätta erbjuda anslutning till elnätet och göra öns elförsörjning mer robust och säker, säger Kalle Blomberg.

Solenergi

Energi som utvinns ur solens strålar kallas för solenergi. 

Till solenergi räknas både solproducerad värme och el. 

Solen är en förnybar energikälla, vilket innebär att energikällan inte tar slut, till skillnad mot kol, olja och naturgas.

Solen är vår största energikälla. Om vi kunde omvandla all solstrålning som når vår planet under en timmes tid till el, skulle hela den täcka världens energibehov i ett helt år.

Tekniken att utvinna energi ur solen är både dyr och ineffektiv. Dessutom krävs bättre sätt att lagra energi som produceras i solceller när solen inte skiner. Tekniska framsteg har nu gjort solenergin mer lönsam. Mellan 2010 och 2015 har priset på solenergi halverats.

Källa: Tekniska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!