Rekordår för Swedish Meats på Gotland
Slaktvolymerna vid Swedish Meats anläggning i Visby visar rekordsiffror för fjolåret.Även på styckningssidan var det rekord.Det och många andra positiva saker redovisades när Swedish Meats Gotlandsregion hade möte på Lövsta i Roma i gårkväll.Regionens ordförande Gunvor Berglund inledde mötet.
De bra priserna späddes genast på med uppgiften att i vecka 14 ökar priset ytterligare med 75 öre per kilo.
Även från Swedish Meats centralt kom mycket positiva uppgifter om året som gått, men även för framtida satsningar.
Besök från riksstyrelsen
Från riksstyrelsen medverkade Åsa Odell, Skåne, bördig från Hallbåter i Levide, och vice vd Matts Rosendahl också hemmahörande i Skåne.
Staffan Olofsson informerade om regionens grisgrupps verksamhet och kommande planer, om grisprojektet som GT berättade om i gårdagens tidning, om temadagar och byggträffar samt att öka kunskapen och förståelsen för grisproduktionen bland annat hos myndigheter och politiker samt att öka konsumenternas intresse och kunskap om svensk griskött.
Regionens lammgrupp representerades av Dan Bonnevier och han nämnde att målet är ökad lammproduktion, främst för vårlammen.
Johan Kolmodin talade för nötköttgruppen och betonade vikten av att höja kvaliten på slaktdjur samt att man måste hitta lösningar för att slippa köra småkalvar till fastlandet.
Bådar gott för framtiden
Visbyanläggningens chef Kurt Hallbom tyckte det bådade väldigt gott för framtiden att höra dessa positiva företrädare för producentsidan och lovade samma tryck i anläggningen.
Det har, under de 25 år anläggningen funnits, aldrig slaktats så mycket som i fjol. Det rörde sig om 15 356 ton eller 151 889 djur.
Även på styckningssidan var det rekord. Kurt Hallbom var noga att påpeka att det styckades 13 726 ton vilket är en ökning med 16,7 procent sedan 2003.
Det sägs ofta att det styckas för lite på Visbyanläggningen, men det är fel enligt Kurt Hallbom.
- Vi skall skära sönder allt vi kan, allt skall förädlas här, säger Kurt Hallbom.
I fjol ökade styckningen med 24 procent storboskap. Nästan 20 000 lamm styckade vi, det är fel att säga att vi inte styckar lamm här, men det mesta går till fastlandet.
Färre personal
Anläggningen har även dragit ner på personal från 162 till 155 personer.
Han nämnde också att avfallshanteringen inte är löst än att Swedish Meats måste se på andra alternativ om inte Geab och kommunen kommer att vara med i samarbetet.
Åsa Odell tyckte det var roligt att vara på hemmaplan och berättade att hon arbetat på Lövsta i fem år. Sedan två år är hon med i Swedish Meats styrelse. Hon bor utanför Trelleborg.
- Det känns viktigt att förmedla att sen Swedish Meats start 1999 har det aldrig gått så bra som nu, sade hon. Det gäller koncernen idag och hur vi står rustade för framtiden.
Minus blev plus
Hon nämnde den kraftiga resultatförbättringen från ett minus på 154 miljoner år 2003 till ett plus på 63 miljoner i fjol samt att utdelningen till ägarna blir efterlikvid på 10 öre per kilo.
Målet framöver är vinst på 300 miljoner kronor.
Vice vd Matts Rosendahl tog bland annat upp fokuseringen på omvärlden och att det som händer runt omkring oss händer mycket fortare än vi tror. Exempel är centralstyrda kedjor med grossisten som en central punkt, om kedjedistribution och om internationella kedjor samt konsumentpakat kött i allt större utsträckning.
Vid 21-tiden pågick såväl diskussion som information för de cirka 100 deltagarna i mötet i gymnastiksalen på Lövsta. Kvällens ordförande Björn Larsson skulle då ännu klubba igenom en hel del punkter bland annat valen. Till detta återkommer GT i fredagens tidning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!