Rekorddyr el ger risk för två hål i plånboken
Priset för el har satt nytt rekord.I går handlade Geab och andra elleverantörer elektrisk ström på el-börsen för 84 öre per kilo- wattimme. Och då hade priset ändå sjunkit med några ören sedan i tisdags. Vd för Geab, Lars Samuelsson, har tyvärr inga ljusare profetior om prisutvecklingen under 2003.
För alla som inte har elvatal, blir det två hål i plånboken...
Anledningen till att gotlänningarna (och alla andra i riket) borde bli glada när det snöar eller regnar kraftigt i norr är förstås att det är då som vattenmagasinen fylls på.
<span class=MR>Tomma vattenmagasin</span>
Torkan i somras har nästan tömt magasinen och när det sinar i kraftverksdammarna, tvingas Vattenfall och andra att handla el utomlands, el som produceras med dyr olja eller med kol.
Den importerad strömmen slår igenom prismässigt direkt.
Cirka 11000 av Geabs kunder har dock tecknat leveransavtal på ett, två eller tre år.
En god affär för kunderna, varav de flesta har villa med kostsam uppvärmning.
Men att priset nu går upp samtidigt som vi tecknat många nya leveransavtal, betyder egentligen inte så väldigt mycket för oss, säger Lars Samuelsson.
De flesta som har villa och dyr uppvärmning har redan bundit elen med ett avtal. Merparten av dem som betalar det rörliga priset bor i lägenhet och har inte så stora utgifter för elen.
<span class=MR>14 öre i somras, 80 i dag</span>
Cirka 45 procent av Geab:s kunder har valt att inte teckna leveransavtal.
För Gotlands energiverk AB hade det förstås varit kortsiktigt trevligare om alla betalat ett rörligt pris, alltså det pris som åker berg-och-dalbana beroende på till vilken kostnad Geab köper strömmen.
Prisutvecklingen har gått raskt:
För en månad sedan köpte vi för 30 öre kilowattimmen och nu är det alltså uppe kring 80 öre. Billigast i år var det i juli med ett medelpris på 14,7 öre för hela månaden, säger Sven-Olof Karlsson på Geab.
Snö i dag betyder förstås inte billig el i morgon. Om magasinen fylls på i vår när snösmältningen kommer i gång, påverkar det inte priset förrän senare. Stor risk för fortsatt dyr el hela vintern således.
Och redan vid årsskiftet kommer en annan höjning som inte har med nederbörd att göra utan med politik.
<span class=MR>Från 7 till 22,7 öre/kWh</span>
Riksdagen har beslutat höja elskatten. Den 1 januari går skatten upp från dagens 19,8 öre till 22,7 öre per kilowattimme.
Skattehöjningen har varit kraftig på senare år. Under 90-talet låg den ännu på sju öre kilowatten, noterar Sven-Olof Karlsson.
Men om det blir en kall vinter då och vi ju faktiskt lider av brist på el redan (Vattenfall fick så sent som i går klart med elköp från Polen)?
Det har redan talats om att Vattenfall tycker att de oljeeldade kraftverken då ska köras i gång, säger Lars Samuelsson.
På Gotland har vi möjlighet att starta gasturbinerna som finns på olika platser runt om på ön. Men gasturbinerna drivs med flygbränsle som i sin tur är mycket dyrbart. Det handlar då om att producera el till en kostnad över en krona kilowattimmen. Men om det blir problem kan vi dra i gång gasturbinerna inom några minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!