Rekordhög aktivitet i Sveriges skogar

Optimismen bland skogsägarna har inte varit så stor på tio år. Det visar Skogsbarometern, LRF Konsults och Föreningssparbankens årliga undersökning.
? Efterfrågan på virke är rekordhög. Skogsägarna är dock missnöjda med den låga ersättningen, att lönsamheten inte är tillräckligt god. Ändå har priserna på massaved och timmer stigit det senaste året, säger Bernt Fransson vid LRF Konsult skogsbyrån.

Gotland2004-11-18 06:00
LRF och Föreningssparbanken har intervjuat 649 skogsägare. Tjugotvå procent tror att lönsamheten kommer att öka framöver, vilket är en uppfattning bland framförallt de mindre skogsägarna i Götaland. Så många som 63 procent menar att virkespriserna kommer att ligga kvar på dagens nivå.
Förra året trodde endast 15 procent av Sveriges skogsägare på bättre tider.

Bra investering
För de skogsägare som har ordning och reda på sin ekonomi fungerar dagens regler bra.
? Den näringsbeskattning vi har är bättre än tidigare och har varit stabil i tio år. Marginalskatterna kunde under 1980-talet ligga på 80 procent, mot dagens omkring 30 procent, uppger Bernt Fransson.
De flesta skogsägare förvaltar skogen vid sidan om en anställning. Många är pensionärer. För det fåtal som lever av sitt skogsbruk är marginalskatten ett större problem.

Bra rådgivare
? Om man inte är företagare kan det vara svårt att se hela bilden. Då får man ha bra rådgivare istället, säger Bernt Fransson.
Priserna på skogsfastigheter har ökat, medan virkespriserna i reala termer har minskat.
? Under ett stort antal år har priserna på skogsprodukter sjunkit. om man ställer det i relation till det fasta peningvärdet. I år har priserna gått upp.
Många faktorer ligger bakom de höga fastighetspriserna, såsom låga räntor och en het virkesmarknad. Skogen är en bra investering, jämfört med andra placeringar.
Sociala värden såsom jakt, fiske och vistelse på egen mark betyder mycket i sammanhanget.

Skatter försvinner
De svenska skogsfastigheterna har stigit med i genomsnitt tio procent och i södra Sverige med så mycket som 15 procent.
? Utvecklingen pekar fortsatt uppåt. När arvsskatten och gåvoskatten försvinner efter årsskiftet tar marknaden ny fart, enligt Bernt Fransson.
Skogsägarna är av samma uppfattning, som LRF Konsult skogsbyrån. Så många som 70 procent menar att fastighetspriserna är på väg uppåt, medan fem procent siar en nedåtgående trend.

Jättehög aktivitet
Många skogsägare planerar att avverka sin skog under det närmaste året. Aktiviteten är jättehög. Skälet är att konjunkturen är god. Priserna är till exempel bättre än på flera år. I Småland där Bernt Franssson arbetar och bor är priserna på rotposter rekordhöga.
? Efterfrågan är mycket stor och det importerade virket dyrt. Marknaden borde svalna med tanke på vår starka valuta och dollarkursens fall.
Enligt flera av landets skogsvårdsstyrelser visar anmälningarna för avverkning att det kommer att fällas mer träd än på många år.

Ändrade ägarförhållanden
Landets skogsägare blir bara äldre och äldre. Sextiofem procent är över 50 år. Många planerar att ändra ägarförhållandet framöver.
? Skogsfastigheterna går ofta vidare i släkten. Endast tio procent säljs ut, uppger Bernt Fransson.
En tredjedel av de intervjuade skogsägarna har avsatt mark till naturvården, men endast var femte uppger att de fått ersättning för det.
? Den största delen är frivilliga avsättningar. Skogsägaren är ofta naturintresserad och vill värna om miljön.
Skogsvårdsstyrelserna har länge kämpat för att skogsägarna ska röja i sina skogar.
? Vi ser att budskapet har slagit igenom. Hela 86 procent planerar att röja sin skog inom ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om