Rekordlågt antal våldsbrott i somras

En rekordsommar men ur ordningssynpunkt den lugnaste på många år. 52 våldsbrott i offentlig miljö anmäldes.

Sommaren 2019 blev rekordartad.

Sommaren 2019 blev rekordartad.

Foto: Arkivbild

Gotland2019-10-15 11:00

Representanterna för bland andra Krögarföreningen, regionen, Polisen och Visby centrum var överens när man i går samlades till en genomgång av sommaren 2019: Den var rekordartad men ändå ur ordningssynpunkt den lugnaste på flera år. 

Inte minst gäller det våldsbrottsligheten i offentlig miljö. Under juni-augusti anmäldes 52 sådana fall.

– En historiskt låg siffra. Den är extremt låg men det går ändå att sträva mot en lägre, som en nollvision i trafiken, konstaterade kommunpolisen Conny Johansson.

Av dessa brott skedde 70 procent i Visby, och vid en närmare dissektion: I innerstan mellan 01-04.30. Anledning är krogstängningarna när ett stort antal personer väller ut på stan. Problemet är att berusningsnivån är hög hos många.

– Många stoppas i entrén till krogarna om de är för berusade. Men när man ska hem ser det ut på samma sätt som när jag började 2005. 

250 restaurangtillsyner genomfördes i somras.

– Generellt har det sett väldigt bra ut. Men berusningsnivån är för hög. Framför allt människor som inte borde serverats men fått köpa flera gånger, en överservering ger följdbekymmer. Jag hissar inte 2004-varningsflagg men är orolig, konstaterade Andreas Larsson vid tillståndsmyndigheten.

Viss överservering var egentligen den enda anmärkning som fanns mot kroglivet. Lösningen är ytterligare utbildning. Sommarens stora branschsnackis var det utökade rökförbudet som infördes mitt i högsäsongen, den 1 juli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!