Rekordmånga ansökningar till Klimatklivet

Det har kommit in rekordmånga gotländska ansökningar till den senaste omgången av Klimatklivet, som är ett investeringsstöd för att minska utsläppen av växthusgaser.

Anna Sorby, klimathandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

Anna Sorby, klimathandläggare på Länsstyrelsen på Gotland.

Foto: Lasse Linusson/Arkiv

Gotland2019-11-04 14:22

Under åren 2015-2018 beviljade Naturvårdsverket, som ansvarar för Klimatklivet, 4,7 miljarder kronor i stöd  till 3 200 åtgärder för att minska utsläppet av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

I vårbudgeten 2019 beslutade riksdagen att avsätta ytterligare medel till Klimatklivet, och under den senaste ansökningsomgången kom det in rekordmånga gotländska ansökningar, något som P4 Gotland var först att rapportera om.

Anna Sorby, klimathandläggare på Länsstyrelsen på Gotland, säger till GT att man fått in 13 ansökningar den här omgången.

– Tidigare har vi som mest fått in sju, och under den förra ansökningsomgången i augusti-september så kom det bara in tre ansökningar, säger hon.

Har du några teorier kring varför det kommit in så många ansökningar nu?

– Delvis kan det bero på att det var ett uppehåll i Klimatklivet i våras, och att folk har suttit och hållit på ansökningar de velat skicka in. Sedan har vi även försökt att bli bättre på att informera om stödet, vilket kan spela in.

Bland ansökningarna lyfter Anna Sorby bland annat fram ett lantbruksföretag som vill investera i en maskin för att minska behovet av markbearbetning.

– En annan som sticker ut är Burgsviks bryggeri som ansökt om att bygga en kvävgasanläggning för att minska sitt koldioxidanvändande.

Runt årsskiftet kommer Naturvårdsverket att besluta om vilka som får stöd i den här omgången av Klimatklivet.

Burgsviks bryggeri har gjort en ansökan om investeringsstöd från Klimatklivet.
Burgsviks bryggeri har gjort en ansökan om investeringsstöd från Klimatklivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!