Rekordmånga elevers studiebidrag drogs in

Rekordmånga gymnasieelever på Gotland har fått sitt studiebidrag indraget.Orsaken är att de har skolkat för mycket.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-06-15 04:00
- Det var värre för några år sedan. Nu börjar det bli bättre. Men visst, vi ligger fortfarande alldeles för högt, säger Alf Nilsson, gymnasiechef.
Gotlands kommun ligger i topp bland Sveriges kommuner där skolkande elever får sitt studiebidrag indraget. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö ligger högre. Läsåret 2005/06 låg siffran på hela sex procent. För läsåret 2007/08 ligger den på 3,9 procent, visar statistik från CSN (centrala studiestödsnämnden).
- Vi arbetar medvetet med att få bukt med elevers skolkande. Numera arbetar vi mer konkret med föräldrarna, säger Alf Nilsson
- Vi är mycket noga med att markera med att vi inte accepterar ogiltig frånvaro. Om eleven är omyndig tar vi kontakt med hans eller hennes föräldrar. Är eleven myndig kan vi inte göra det, om vi inte fått elevens godkännande, säger Alf Nilsson.
- Men innan det går så långt att elevens studiebidrag dras in, föregås det av många samtal och en varning. Blir det ingen bättring är vi skyldiga att meddela det till CSN. Sedan tar CSN i sin tur beslut om studiebidraget ska dras in, säger Alf Svensson.
På Gotlands alla gymnasier arbetat man alltså medvetet med att få ner andelen skolkande elever. På Christopher Polhemgymnasiet gick 790 elever under det senaste läsåret. 30 av dem skolkade så mycket att de gick miste om sitt studiebidrag, som är 1 050 kronor.
- Det är väl ungefär fyra procent av våra elever. Och jag tycker att det är alldeles för mycket. Visst är det ett misslyckande för oss att våra elever skolkar så mycket att det blir av med studiebidraget, säger Bo Eriksson, studierektor på skolan.
- Vi har kontinuerliga elevvårdskonferenser, där diskuterar vi varje elev och hur det går för alla. Där har vi diskussioner om hur vi ska få bukt med problem om det finns några.
Han berättar att varje elev som blir av med studiebidraget har rätt att överklaga CSN:s beslut. Han vet dock inte hur många som "fått rätt" och fått sitt studiebidrag tillbaka.
- Men om eleven höjer sin närvaro under terminen får han eller hon givetvis tillbaka studiebidraget.
Om om en månad kommer CSN med statistik över hur många skolkande elever som blivit av med sitt studiebidrag under läsåret 2008/09.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!