Rekordmånga i behov av hjälp

Rekordmånga par söker hjälp hos familjerådgivningen på Gotland.I sommar har trycket varit extra högt.- Fler vågar be om hjälp i dag, säger Bengt Grandelius, psykoterapeut på familjerådgivningen.

Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Gotland2010-07-30 04:00
På Gotlands kommuns familjerådgivning har man sett en stadig ökning av antalet besökare det senaste året. Intresset för att söka hjälp med relationen har fortsatt även i sommar.
- Redan nu har vi tagit emot lika många besök som i slutet av augusti förra året, säger Bengt Grandelius.
För att få ner väntetiderna till normala tre veckor för ett första besök, har man i år tagit in extra personal en gång i veckan.

Gamla tabun är borta
Att fler ber om hjälp tror Bengt Grandelius kan förklaras med att gamla tabun försvunnit.
- Det finns många tv-program som avdramatiserar det här med terapi och att ta tag i sina problem. Och grannar och arbetskamrater verkar tipsa varandra om att de fått hjälp hos oss. Så det sprider sig den vägen, säger Bengt Grandelius.
Gotlands kommun har också bland de lägsta priserna i landet. Här kostar ett besök 100 kronor, medan ett besök på andra håll i landet kan kosta upp till 500 kronor.

Lära känna varandra
De flesta som söker sig till familjerådgivningen har, enligt Bengt Grandelius, varit tillsammans i 5-10 år och har barn.
Samtliga säger att de har problem med kommunikationen, att de inte kan prata med varandra längre.
- Särskilt när man får barn tydliggörs skillnaderna i synsätt. Då kan man behöva lära känna varandra på nytt, säger Bengt Grandelius.
Till familjerådgivningen kan par få komma 10-12 gånger.
Det brukar räcka för att veta hur man kan fortsätta tillsammans, eller om man måste gå åt var sitt håll. Andra behöver bara ett par samtal.

Behövs en tredje part
- Och för en del räcker det att beställa tid för att börja prata med varandra på ett vettigt sätt, säger Bengt Grandelius.
Men många upplever att det behövs en tredje part för att få till ett bra samtal.
- Man kan tänka att man har en liten gubbe eller gumma på axeln som sitter och lyssnar. Det hjälper ofta, tipsar Bengt Grandelius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om