Rekordmånga vill åka GGN

För ett år sedan var det osäkert ifall det skulle bli något Gotland Grand National. I år är intresset större än någonsin.

VURPA. GGN kan vara ordentligt geggigt.

VURPA. GGN kan vara ordentligt geggigt.

Foto: TOBIAS WALLSTRÖM / SCANPIX

Gotland2008-09-25 00:15
Redan före sista anmälningsdag hade alla de 2300 platserna i årets lopp fyllts. Intresset verkar vara rekordstort.
- Jag har faktiskt ingen aning om vad det beror på. Vi brukar ha väntelistor varje år men i år kom anmälningarna in mycket tidigare än vanligt, säger Curt Jörholt, ordförande för Gotland Grand National.
En utmaning
GGN brukar kallas endurons Vasalopp och lockar deltagare från hela landet. Tävlingen sätter både proffs och amatörer på prov och det är inte alla som klarar sig hela vägen fram till mål när de ger sig ut på den tre timmar långa färden.
Själva banan ligger på gamla Tofta skjutfält och är 2,2 mil lång. Terrängen varierar och bjuder på en räjel utmaning. Eftersom tävlingen dessutom äger rum i regniga november är banan också oftast väldigt lerig. Något som för många brukar innebära ett snöpligt slut i en gyttjepöl.
En erfaren förare hinner köra mellan sex och sju varv på den angivna tiden medan amatörerna oftast hinner betydligt färre. Men det gör inte så mycket eftersom de olika klasserna kör på olika tider, proffsen för sig och amatörerna för sig. I år har ledningen också valt att ändra lite på klassindelningarna för att få det ännu bättre och smidigare.
- Vi har gjort det för att klassindelningen ska vara ungefär likadan som i de andra storloppen som körs i landet, säger Curt Jörholt.
Populär tävling
Att tävlingen körts i 25 år vittnar om att den är populär. De flesta åren har också antalet startande tangerat maxantal. Men förra året var det nära att inte bli av. Problem med sponsorer höll på att sätta stopp för hela tävlingen. Till mångas lättnad rullade GGN tillslut på som vanligt och Curt Jörholt hoppas att det kommer att fungera bättre med sponsorer i framtiden.
- Vi fick ett bra gehör bland sponsorerna förra året så då beslutade vi oss för att köra. Samtidigt började vi också tänka lite mer långsiktigt än vi gjort tidigare då vi mest planerat år för år.
Har ni funderat på att förlägga tävlingen på två dagar?
- Ja, det har funnits en del sådana planer. Vi har funderat på om man skulle kunna ha olika inslag som fyrhjulingstävlingar och kanske sidovagnstävlingar. Så det finns många idéer. Men sedan är det någon som ska sköta det också och just nu kommer vi inte att kunna göra någon sådan satsning.
Tävlingen har nio klasser:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om