Almis kvällskurser i eget företagande är redan fulltecknade.
- Jag önskar att fler vågade ta steget, säger nyblivna företagaren Linda Pettersson, Klintehamn.
De 50 platserna till höstens starta-eget-utbildningar har redan gått åt. Monica Johansson arbetar med nyetablering och företagsutveckling på Almi Företagspartner. Hon tror att egenföretagandet ligger i tiden.
För många är det attraktivt att själv få bestämma över sin tid och sätta sin egen lön. Arbetslöshet är inte den främsta drivkraften.
- Arbetslöshet kan givetvis bidra. Men det finns många andra skäl till att starta eget. Det främsta tror jag är att man vill utveckla en egen idé som man tror på. Jag tycker det är jätteroligt att intresset är så stort, säger Monica Johansson.
En liten nedgång
I fjol startades 242 nya företag på Gotland, vilket var en liten nedgång från tidigare år. Första halvåret 2007 såg det bättre ut. Då registrerades totalt 300 nya etableringar, men i den statistiken finns även övertaganden av befintliga företag och startandet av bostadsrättsföreningar med.
- Även om det var en liten nedgång i fjol, så verkar det vara en positiv trend just nu, säger Monica Johansson.
Ökningen märks tydligast inom tjänstesektorn. Att starta företag inom bygg, hälsa och friskvård är väldigt populärt just nu. Men skatteavdraget för hushållsnära tjänster har hittills inte gett någon påtaglig effekt för företagandet på ön.
- Ökningen har faktiskt inte varit så stor som vi trott där. Men det kommer nog att dyka upp fler efter hand, säger hon.
Fotfarande startas de flesta företagen av män. I fjol var bara en tredjedel av de nya företagarna kvinnor. Men i takt med att privatiseringarna ökar inom den offentliga sektorn spår Monica Johansson att de kvinnliga företagarna blir fler.
- Jag skulle tro att det är fler kvinnor som startar eget när även deras branscher konkurrensutsätts.
- De senaste åren tycker jag också att fördelningen mellan kvinnor och män varit ganska jämn på våra kurser. Det har inte varit slagsida åt något håll egentligen, säger hon.
Mor och dotter
Sedan en månad tillbaka driver mamma Anita Pettersson och dottern Linda Pettersson presentaffären Två systrar i Klintehamn. När de fick erbjudandet att ta över var det inte mycket att fundera på. Linda Pettersson sa upp sig från matbutiken och Anita Pettersson gick ner i arbetstid.
- Det är det bästa jag gjort. Jag önskar att fler vågade ta steget, säger Linda Pettersson.
Allt är fortfarande väldigt nytt, men bägge två gillar känslan av att ha något eget. Just nu går de en kurs i eget företagande för att lära sig mer om ekonomi och juridik.
- Det är lite svårt att ta till sig. Vi har fått lite tips om marknadsföring, men det är ju en djungel, säger Linda Pettersson.
Det finns mycket att tänka på när man startar ett nytt företag. Enligt Monica Johansson på Almi är den vanligaste fallgropen att man blir för ivrig med att komma igång.
- Man ska inte ha för bråttom i början, det är viktigt att noga tänka igenom vad man gör.