Region Gotlands årsredovisning för 2021 är klar. Resultatet för 2021 landade på 216 miljoner plus för regionen.
– Det är ett historiskt bra resultat och det hänger väldigt mycket ihop med att vi har haft en bra verksamhet och att nämnderna har gjort ett fantastiskt jobb, men också att vi har ökat befolkningen, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsen ordförande.
Fjolåret präglades till stor del av pandemin och när budgeten för 2021 antogs hösten 2020 var osäkerheten inför framtiden stor.
– Om vi backar tillbaka så var det otroligt osäkert när vi la budgeten för 2021. När vi påbörjade budgetarbetet såg det ut som att vi skulle landa på väldigt stora minusresultat, säger Eva Nypelius.
Så blev det inte, mycket tack vare större skatteintäkter och högre statsbidrag än väntat. Totalt budgeterades för 5,8 miljarder i skatteintäkter och statsbidrag. Utfallet blev bättre än så – 6 miljarder.
– Det är ju statsbidrag som vi har fått på grund av pandemin. Vi har också haft väldigt mycket extra kostnader och mycket av pengarna har gått till att klara testningen och vaccinationerna. Det har varit två väldigt märkliga år där vi framför allt sett till att verksamheterna ska fungera och vi har klarat det på ett väldigt bra sätt, säger Eva Nypelius.
En viktig del har enligt henne varit att trots pandemin hålla igång samhället.
– Det är statsbidrag, men framför allt gick både staten och vi in med åtgärder för att hålla sysselsättningen uppe. Vi har också lagt över 100 miljoner på olika åtgärder för att stötta både näringslivet och föreningslivet.
Nu ser framtiden återigen osäker ut, med krig i Europa, stigande räntor och inflation.
– Vi har gått från två pandemiår och nu har vi en ny orostid med kriget i Ukraina och höga prisökningar på till exempel byggmaterial. Det är klart att det också får stora konsekvenser, säger Eva Nypelius.
Samtidigt menar Eva Nypelius att ambitionerna framöver ändå är höga.
– De 18 mål som vi har satt upp är väldigt ambitiösa för att fortsätta att utveckla Gotland. Under de här två åren har det mer handlat om att fokusera på att verksamheterna ska fungera och verksamhetsutvecklingen har fått stå tillbaka.
Kompetensförsörjningen, att hitta arbetskraft med rätt kompetens, ser Eva Nypelius som den stora utmaningen.
– Det allra viktigaste framåt är rekryteringen. För ett par veckor sedan när jag tittade hade vi 3 000 lediga jobb och 1 500 arbetssökande, vi är verkligen i behov av arbetskraft på Gotland.
Gotland har också haft en rekordstor inflyttning, förra året ökade befolkningen med 877 personer. Sedan 2016 har befolkningen ökat med cirka 3 000 personer och vid årsskiftet passerade befolkningen 61 000. Inflyttningen har också gjort att andelen gotlänningar i arbetsför ålder inte fortsatt att minska. Vilket är av stor betydelse då befolkningen över 65 ökar och därmed behovet av exempelvis äldreomsorg och sjukvård.
– Vi hade räknat med en positiv inflyttning, men vi fick en betydligt större inflyttning än vad vi hade trott. Det märks ju också när vi pratar bostäder till exempel, att vi har lite växtvärk när vi växer snabbare. Det gäller att hålla i det här genom att vara en bra arbetsgivare och jag tror att nästa färjeupphandling är jätteviktig. Att vi har bra förbindelser och fortsatt bostadsbyggande är jätteviktigt, säger Eva Nypelius.