Besöksnäringen på Gotland spår att årets sommar kommer slå alla rekord. Men för att krogar ska kunna vara öppna och konserter hållas krävs det ordningsvakter. Många ordningsvakter. Så nu söker Gotlands vaktbolag efter utbildad personal med ljus och lykta.
– Vi är på jakt efter 31 ordningsvakter och även andra ställen behöver vakter för att säkra upp. Som det är idag är det jättesvårt. Vi är ute i sociala medier och vanlig massmedia för att nå ut så mycket som möjligt. Egentligen skulle vi behöva tredubbla vår styrka för att räcka till, säger Jonas Hejdenberg på Gotlands Vaktbolag som håller ordning på många krogar och spelningar.
Att Gotland är så säsongsbetonat innebär också problem för vaktbolagen. För det är få som kan livnära sig som ordningsvakter på ön. De flesta behöver även ha ett dagtidsjobb eller arbetar på fastlandet under lågsäsong. Men för att locka nya förmågor kommer det hållas informationsmöte den 7 februari på Munkkällaren.
– Tillsammans med polisen, bevakningsbranschen och jag som representerar ordningsvaktsbranschen bjuder vi hit. Vi ska presentera yrket och vad det innebär. Det har inte hållits grundutbildningar på ön sen 2015, men nu har vi fått jättebra samverkan med polisen och det blir lokal utbildning på Gotland i maj, säger Pether Klintberg som är vaktchef på Munkkällaren.
Men utbildningen är inte billig. Först kostar det 870 kronor i ansökningsavgift. Blir man sen antagen landar notan på 22 875 kronor till. Även kläderna får man bekosta själv. En som redan nappat på Gotlands vaktbolags erbjudande är dock Jeanette Bäckström. Hon ska göra sin grundbildning i Stockholm och vet hur det är att arbeta i krogmiljö.
– Jag gled in på ett bananskal som entrévärd och det kan vara det roligaste jag har gjort. Det är många glada människor och härlig energi. När jag fick tips om att bli ordningsvakt tänkte jag först att det bara var för stora starka karlar och inget för mig. Sen insåg jag att det finns fördelar med att vara tjej. Dels tror jag att man att man som tjej kan komma in vara mindre hotfull i en situation som håller på att egga upp sig. Det blir liksom ingen tuppfäktning som det kan bli om en man steppar in.
– Dels tror jag det blir mer trygghet om det är en tjej som kommer fram till en annan tjej. Så jag tror att både sidorna behövs, precis som inom polisen. Sen är man alltid så uppbackad av kollegorna och om jag som kvinna inte skulle räcka till så finns de där, säger Jeanette Bäckström som även driver eget företag inom narkotikasök med hund.
Ser du en framtid som ordningsvakt?
– Ja, det gör jag definitivt. Kan jag koppla jobbet som ordningsvakt till mitt företag i framtiden är det ett plus i kanten. Det är ju mycket droger på krogen så jag kan ha nytta av det jag kan.
Ordningsvaktskrisen påverkar mer än bara branschen. Lyckas man inte med anställningarna blir det ringar på vattnet.
– Får inte vi ihop de här vakterna kan mycket spricka. Det är ju polisen som styr hur många ordningsvakter som krävs för att till exempel få danstillstånd eller anordna konserter. Finns det inte tillräckligt många riskerar restauranger, nattklubbar och spelningar att bli lidande. Och om folk som kommer till ön inte kan gå ut och ha roligt kan det påverka nästa turistsäsong negativt, säger Jonas Hejdenberg.