Rekordstor ekologisk spannmålsskörd

Ökade arealer och kunskap ligger bakom rekordstor fjolårsskörd för de ekologiska odlarna.

Ökade arealer och kunskap ligger bakom rekordstor fjolorsskörd för de ekologiska odlarna.

Ökade arealer och kunskap ligger bakom rekordstor fjolorsskörd för de ekologiska odlarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2021-06-28 12:05

Den ekologiska spannmålsskörden blev rekordstor under fjolåret. Den ökade med 4 procent jämfört med 2019. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Jordbruksverket presenterat. Anledningen till de ökade skörderna är större areal med mark för ekologisk odling och en utökad kunskap hos de ekologiska odlarna, i kombination med ett "normalår" vädermässigt. 

– Den ekologiska odlingen ökar sina skördar. Kunskapen ökar och de får upp skörderna, det är roligt att se, säger Johan Tevell, ordförande i Gotlands Ekologiska Odlare. 

Totalt uppgick spannmålsskörden till 421 200 ton, eller 7,1 procent av den totala spannmålsskörden. Havrearealen ökade allra mest i omfång och under fjolåret bestod mer än 17 procent av den totala skörden ekologiskt havre. På Gotland var 37 procent av havrearealen ekologiskt odlad. 

– Den ekologiska skörden blir större för varje år och visar att det går bra att odla utan bekämpningsmedel, säger Johan Tevell. 

Han fortsätter att berätta att den ekologiska odlingen numera inte är långt ifrån den konventionella odlingen i skörd. 

Även om de ekologiska odlarna blir alltmer duktiga på skördeutdelning är det ett krävande arbete. 

– Det går åt betydligt mer arbetstimmar och är väldigt mycket arbete. Det är en bakgrund till varför de ekologiska varorna är dyrare, säger Johan Tevell. 

Enligt honom innebär också de utökade skörderna en lite negativ prisbild för de ekologiska bönderna. 

– Marknaden hänger inte riktigt med där.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!