"Rektorerna får det svart på vitt"

Brittis Benzler, (v), ordförande i barn- och utbildningsnämnden 2002-2006, ser Skolverkets kravlista som ett välkommet arbetsredskap för öns rektorer, varav många är nya på sina jobb.-Nu har de svart på vitt vad de behöver ta tag i.

Bun-ordförande sedan 2006. "Vi har haft skolverksamhet som fungerat ganska bra i ganska många år, men en sådan total översyn som den Skolverket gjort, har vi aldrig gjort själv, säger Lena Celion, (m). Arkivfoto: Tobias Wallström

Bun-ordförande sedan 2006. "Vi har haft skolverksamhet som fungerat ganska bra i ganska många år, men en sådan total översyn som den Skolverket gjort, har vi aldrig gjort själv, säger Lena Celion, (m). Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-02-02 04:00
Skolverkets inspektion är väl tajmad och i linje med förändringsarbetet i "Skola Gotland 2008", säger Brittis Benzler som nu är ledamot i nämnden.
-Utåt fokuserar arbetet mycket på att lägga ner skolor, men det handlar om främst två saker:
-Dels är det skolans ledning och styrning, där vi på slutet när jag var ordförande beslutade förändra ledningen och att kriterierna för andra framgångsrika skolor ska genomsyra ledningsarbetet. Dels är det att enheterna nu blir så stora att det blir lättare att ha en hög pedagogisk kvalitet.
Brittis Benzler fortsätter.
- Det är bra att man lyfter fram att det finns en ojämnhet inom skolorna. Man måste nog titta mer på den enskilde lärarens undervisning. Det får rektorerna göra, så tittar vi på hela skolan.

Inte klanderfritt
Det, menar hon, har barn- och utbildningsnämnden inte skött klanderfritt.
- Nämnden har brustit i att följa upp hur rektorerna följer upp de nationella målen. Vi har inte varit tillräckligt tydliga med vad de ska skriva in i sina kvalitetsredovisningar. Det borde vi greppat bättre. Man blir väl lite hemmablind, tittar inte på hur andra gjort och hur man kan göra saker annorlunda.
Vad ska ni göra nu?
-Det är bara att sätta igång med en att göra-lista över alla brister som måste åtgärdas omedelbart. Vi ska också titta på mer långsiktiga förbättringsområden. Det måste bli en del av en process, inte bara punktinsatser.
Hur väger nämnden ekonomi kontra verksamhet?
- Jag tror inte det är fel på fördelningen mellan skolorna. Det jag i första hand vill se mer pengar till, är stödpersonal i skolorna som kan jobba med elevernas sociala behov, möta upp vid sidan av undervisningen.
Möjligen, menar Brittis Benzler, måste rektorerna också få mer administrativt stöd för att kunna vara mer av pedagogiska ledare. Många av rektorerna är nya sedan årsskiftet 07/08 och hon tror de välkomnar Skolverkets kravlista.
-De slipper stora diskussioner ute på skolorna och kan säga "Det här det här vi ska förbättra!"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!