Den 18 augusti öppnar gymnasieskolan igen efter att sedan mitten på mars bedrivit undervisningen på distans. Skönt och välbehövligt, menar rektor Peter Lerman.
– Många elever längtar tillbaka till skolan och många elever behöver det personliga och nära mötet för att klara studierna, sa han vid den presskonferens om skolresorna på gymnasiet som regionen höll på måndag eftermiddag.
Där presenterades den lösning som utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, teknikförvaltningen och bussentreprenadföretaget Bergkvara buss kommit fram till efter långa och ingående diskussioner. Som helagotland.se kunde berätta tidigare under måndagen går den ut på att skoldagen för eleverna på Wisbygymnasiet förskjuts, så att den börjar 9.30 och pågår till 17.00.
– Utmaningen för oss har varit att säkra en trygg och säker arbetsplats, ta fram en plan för att kompensera för det man gått miste om i undervisningen när det skett på distans och att se till att alla kan komma till skolan.
Det är framför allt för att lösa den sista frågan som tjänstemännen på Region Gotland fått arbeta hårt den senaste tiden för att hitta en lösning. Problemet var tillgången på bussar, eftersom regler för minskad trängsel under pandemin sänker kapaciteten rejält. Nu blir det så att de fordon som används för skolskjutsar för grundskolan också används för att skjutsa elever till Wisbygymnasiet, kompletterat med tre turistbussar.
Peter Lerman sa att utvärderingen av vårens distansundervisning understrukit att skolan är en mycket viktig mötesplast för eleverna, att eleverna – med en del undantag – inte vill undervisas på distans och att det sociala umgänget i skolan har stor betydelse för den psykiska hälsan och hur eleverna mår.
De nya klockslagen för skolan gäller alla elever på Wisbygymnasiet, mellan 1500 och 1600 till antalet, varav cirka 700 behöver kollektivtrafik. Privata Guteskolans gymnasieundervisning berörs inte av förändringen.
På Wisbygymnasiet kommer de tidiga timmarna att utnyttjas för möten och kurser, i möjligaste mån. Lena Nordström, förvaltningsstrateg på Region Gotland, uppger att lärarnas fackliga organisationer visat stor förståelse under den samverkan som skett med arbetsgivaren. Det gör också några elever som vi pratat med, även om omställningen ställer till det en del med deras fritidsaktiviteter.
– Jag tränar gymnastik, men kanske ibland kan göra det på morgonen i stället för klockan fem på eftermiddagen, säger Cajsa Hellmin från naturvetarprogrammets andra årskurs.
– Jag tränar pingis fem dagar i veckan mellan 17 och 20 och får svårt att hinna i tid. Men å andra sidan får man sova på morgonen och tidiga morgnar är väl inte den tid på dygnet som man lär sig saker bäst, säger Rafael Kundler från samma klass.