Rektorn: "Ett välkommet besked"

Pandemin är långt ifrån över, men regeringen öppnar nu landets gymnasieskolor igen. Beskedet välkomnas på Wisbygymnasiet, som planerar för omfattande stödundervisning för att ta igen missade kunskaper.

Wisbygymnsaiets rektor Peter Lerman välkomnar både regeringens besked och skolans 1500 elever tillbaka igen efter påsk. Men pandemin är långt ifrån över, han betonar vikten av minskad smittspridning.

Wisbygymnsaiets rektor Peter Lerman välkomnar både regeringens besked och skolans 1500 elever tillbaka igen efter påsk. Men pandemin är långt ifrån över, han betonar vikten av minskad smittspridning.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-03-25 10:22

På torsdagsmorgonen meddelade regeringen att landets gymnasieskolor ska öppnas igen. 

– Det var ett välkommet besked och det är så klart jätteskönt att ha alla eleverna tillbaka, säger Peter Lerman, rektor för Wisbygymnasiets 1 500 elever.

Under ett helt år har pandemin tvingat skolans elever till hemundervisning i långa perioder, men de senaste månaderna har Wisbygymnasiet låtit en eller två årskurser i taget komma tillbaka.

– Vi har planerat för en successiv återgång under lång tid och vi hade redan räknat med att vara tillbaka till skolförlagd undervisning för alla elever efter påsk, säger Peter Lerman.

Utbildningsminister Anna Ekström skickar en skarp uppmaning till landets skolor att gå igenom lokaler, schemaläggning och ventilationssystem för att så långt det går minska risken för smittspridning. Wisbygymnasiet har redan infört så kallade hemklassrum, där eleverna har sina lektioner för att slippa röra sig i lokalerna.

– Det har fungerat jättebra. Varje klass har tillgång till två klassrum så att de har kunnat vara halva klassen i taget, säger Peter Lerman och berättar att skolan har ett nära samarbete med smittskyddsläkare Maria Amér för att trygga säkerheten och minska oron för smittspridning.

Ett helt år, till stor del med hemundervisning, har satt sina spår kunskapsmässigt. Wisbygymnasiet har kartlagt alla elever och omkring 300 är nu i behov av stödundervisning för att komma ikapp.

– Vi kommer att utöka den kompensatoriska undervisningen för elever som vi bedömer har missgynnats under pandemin. Vi friställer all personal, 150 lärare, för att jobba med det här, säger Peter Lerman.

Han berättar att onsdagarna efter påsklovet kommer att förlängas till klockan 16.30 för stödundervisning.

– Det är viktigt att vi är måna om att eleverna så långt det är möjligt inte på något sätt missgynnas av den här tiden, då vi alla har fått ta ett större ansvar, säger han.

Pandemin är långt ifrån över och Peter Lerman är noga med att framhålla att alla, både elever och personal, måste göra allt vad man kan för att hjälpas åt att minska risken för smittspridning när skolan fylls igen direkt efter påsklovet.

– Det känns skönt att få de här sista veckorna innan sommaren tillsammans på skolan. Vi vet att närundervisning på skolan gynnar elevernas kunskapsutveckling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!