Antalet barn som börjar förskoleklass minskar kraftigt, i år med drygt 20 procent mot i fjol. Det har gjort att fler som sökt till andra skolor har beviljats plats, en rörlighet som skapat tomma stolar på merparten av öns skolor inför höstens terminsstart.
Tidigare i veckan berättade vi om Gråboskolan som fyllt mindre än hälften av sin kapacitet i förskoleklass i år, som en följd av det fria skolvalet.
I den andra vågskålen finns Visbyskolorna Allé, Tjelvar och Polhem, alla med hög andel elever från andra upptagningsområden. De sistnämnda, Polhemskolan och Tjelvarskolan, har samtidigt tappat många av sina egna elever och har därför inte fyllt sina förskoleklasser i år.
I redovisningen av årets skolval kan man se att Tjelvar och Polhem både tar och får elever från varandra. Men det är inte hela sanningen. Enligt Carina Lindby, verksamhetsutvecklare som jobbar med skolvalet i grundskolan på Region Gotland, finns det fler möjliga förklaringar.
– Vi ser att Tjelvarskolan får många av Polhems elever. Det kan bero på att Polhemskolan tidigare saknat ett eget upptagningsområde. Det var länge en frisöks-skola dit alla fick söka, utifrån samma förutsättningar. Sedan förra året har Polhem fått ta över en del av Tjelvars upptagningsområde, det är möjligt att de som bor där inte känner att de tillhör Polhem, och byter till Tjelvar, säger Carina Lindby.
För Polhemskolans del har det alltid sett ut så, att eleverna kommer från flera olika håll, tillägger hon.
För Alléskolan är läget ett annat. Av skolans i år 27 barn i det egna upptagningsområdet, var det 20 som valde börja förskoleklass där. Men tack vare lång kö kunde skolan fylla sina totalt 40 platser inför skolstarten.
Hälften av barnen i förskoleklass kommer alltså utifrån. En trolig teori är att det är barn som bor nära Alléskolan, men i områden som tillhör andra skolor. Merparten (13 av de 20 eleverna) kommer från Gråboskolans upptagningsområde.
Alléskolans rektor, Per Wessman, har en tydlig förklaring till varför Gråboskolans elever är i majoritet av dem som byter till Alléskolan inför förskoleklass.
– Det är alla som bor på gamla A7-fältet, alltså väldigt nära Allé. De kan i princip se skolan från sitt köksfönster – men de bor i ett annat upptagningsområde. Så det är inte konstigt att de vill byta, särskilt om barnet går i någon av förskolorna här i området, säger Per Wessman.
Till hösten 2025 totalt 23 barn inom Alléskolans upptagningsområde till förskoleklass, alltså några färre än de 27 barn som fanns i underlaget inför årets skolstart. Men det inflödet är ändå stort inför nästa läsår tack vare att skolan är så populär att byta till.
I skrivande stund är det nästan fyra månader innan skolvalsperioden för 2025 öppnar. Och redan har Alléskolan 28 ansökningar om placering för barn som tillhör andra skolor, enligt Per Wessman.
– Det följer samma mönster med många elever utifrån och de kommer från Gråbo, Tjelvar och Lyckåker – som i år, säger han.
Alléskolan har ett maxantal på 50 elever i förskoleklass, men i år tog man in 40 elever.
– Det handlar om flera delar, varför vi valde att begränsa det till 40. Man vill få till en lagom grupp som passar verksamheten. I år var det bra med 40, det blir två lagom stora klasser.
Hur många som kan beviljas plats nästa år är ännu inte bestämt.
– Det är en planeringsfråga med många delar. Det ska finnas en bäring i verksamheten och det ska passa med fritids, bland annat. Så det är ett pussel och det ska ännu ska läggas, även om det börjar närma sig, säger Per Wessman.