Rektorskritik mot ny skoluppgörelse: "En besvikelse"

Många rektorer står bakom det förslag om en ny skolorganisation som nu ratas av politikerna. "Man har inte lyssnat på professionen", säger rektorn Minnah Storm.

Minnah Storm, biträdande rektor i Klinte och Sanda.

Minnah Storm, biträdande rektor i Klinte och Sanda.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-12-13 19:10

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningens skolförslag väckte kritik på många håll, både bland politiker, föräldrar och boende i de berörda socknarna.

Bland rektorerna har tongångarna varit mer positiva, vilket bland annat framkom genom deras konsekvensanalyser av förslaget.

En av flera rektorer som uttalat stöd för förvaltningens förslag är Minnah Storm, biträdande rektor på skolorna i Klinte och Sanda.

– Man kan inte uttrycka det på annat sätt än att vi är besvikna på att man inte har lyssnat på professionen. Det här förslaget är något vi står bakom. Det handlar om att kunna bedriva en verksamhet som är likvärdig för alla elever och hållbar på lång sikt.

Hon ser problem med undermåliga lokaler, bland annat på Sanda skola som var en av de som enligt tjänstemännens förslag skulle läggas ned. Ett annat problem som redan i dag är påtagligt är bristen på utbildad personal.

– Just nu har vi folk, men jag vet hur svårt det är när vi inte har det. Det är jättesvårt att få pedagoger. Men vi är professionella och kommer att fortsätta arbeta som vi har gjort förut.

Minnah Storm menar att politikerna inte tagit tillvara på den, enligt henne, genomarbetade översyn som gjorts.

– Jag tycker inte att man har tittat på de saker som handlar om skolan. Det har handlat och socknen, landsbygden och skolor på landet och väldigt lite om kvaliteten på skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!