Rena julafton för tåg- och bilentusiasterna
Det blev en jubileumsdag med en fläkt av sekelskiftet.
Tag plats... När Hesselby station firade 100-årsjubileum i helgen var tågruljangsen i full gång. I en teakvagn från 1930-talet satt familjen Dahlström, uppklädd för jubileumstillfället.
Det är lite speciellt i dag, sade Bo Dahlström som för dagen var passagerare.
Annars är han inte sällan lokförare och konduktör vid museijärnvägen. Det är med andra ord inte första gången som familjen åker tåget. Bo är en av de ideella krafterna i föreningen Gotlandståget som också äger museibanan.
<span class=MR>30-årig verksamhet</span>
"Nästa: Ekens hållplats." Dagens konduktör hette Staffan Beijer. Han är ordförande i föreningen och har varit med sedan den startade 1972.
Den kan således stoltsera med en 30-årig lång verksamhet. Tågentusiast har han varit sedan 60-talet.
Det började med modelljärnvägar, berättade Staffan.
Trots entusiasmen har han aldrig velat arbeta "på riktigt" inom tåget, men ägnar däremot en stor del av fritiden åt sitt intresse. Han är kyrkoherde i Roma.
Där handlar det också om kommunikation, men mer lodrät sådan. Här är det vågrät kommunikation.
Hesselby station byggdes 1902, 24 år efter det att den gotländska järnvägen invigdes. Trafiken gick då mellan Visby och Hemse och flera järnvägsförvaltningar etablerades efterhand på ön. 1924 byggdes den sista järnvägen.
Den 13 september 1960 gick det sista persontåget på Gotland och godstrafiken upphörde tre år senare. Mia Doolk som arbetar ideellt på museet tror att det till stor del hade att göra med vägnätet som blev alltmer utbyggt efter kriget. Människor fick egna bilar, vilket resulterade i att allt färre åkte med tåget som dessutom tog dubbelt så lång tid till Visby jämfört med bussen.
<span class=MR>Veteranare</span>
Det fanns även andra fortskaffningsmedel representerade denna bakåtblickande dag. Veteranbilar i prydliga rader glänste ikapp på gräset efter den genomförda Gotlandsrunda, ett veteranbilsrally som har arrangerats under närmare trettio år.
Den 5,5 mil långa banan tar hela förmiddagen i anspråk. Deltagarna får stanna till vid ett antal stationer för att utföra diverse uppdrag som poängsätts av tävlingskommittén.
I år ingick bland annat hästskokastning, styltgång och avståndsbedömning.
<span class=MR>Vandringspris</span>
Segraren Lars Ahlner fick ta över vandringspriset efter fjolårets vinnare Jan Alamo.
Prisutdelare var Barbro Ronsten. Hederspris gick till Bengt och Lola Hultgren som fick Bengt Brolins bok "Gotlands bilhistoria."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!