"Rena rama drömfabriken"

Det råder fastighetsfeber på Gotland, med kö till tomter, bostäder och nybyggnation­trots rådande lågkonjunktur!
Länslantmätare Rangvald Larsson ser ruschen som ett tecken på en omfattande attitydförändring.
­ Det handlar inte bara om att vi gör en mätning, utan det är en del i en drömfabrik! Det handlar om att folk förverkligar sina drömmar om hur man vill bo och leva. Gotland är en dröm, det måste vi förstå.

Gotland2004-01-21 04:00

För några år sedan byggdes färre bostäder i Sverige än någonsin under 1900-talet. Så, någon gång i mitten av 90-talet vände det. Framtidstron och efterfrågan ökade och bostadsbyggandet fick förnyad fart. I och med rådande lågkonjunktur har det dock mattats av på många håll. Dock inte på Gotland, där så gott som samtliga aktörer inom fastighets- och byggbranschen har goda tider.
På lantmäteriet på Gotland, den första länken i fastighetskedjan, har personalstyrkan och antalet uppdrag ökat stadigt de senaste åren. Nu har handläggningstiderna börjat bli svåra att hålla, vilket kräver än fler förstärkningar.
­ Vi var nere i 7 anställda, efter att ha varit 25. Nu har vi klättrat uppåt till 9 och ska snart anställa igen. Det har knallat uppåt i lugn takt hela tiden sedan -96.
<span class=MR>Förundrad</span>
Länslantmästare Rangvald Larsson ser med stor glädje på förändringen­ och förundras över att det är möjligt mitt i lågkonjunkturen.
­ Det är mot alla teorier, men vi ser en expansion över hela linjen: jordbruk, permanent- och fritidsboende, kabeldragningar, naturvården som köper in reservat och bildar fastigheter.
Han är övertygad om att den stadiga ökningen beror på­förutom oron i världen som gör att fler semestrar i det egna landet­en omfattande attitydförändring bland såväl gotlänningar som fastlänningar.
Rangvald berättar om en svensk opinionsmätning som gjordes härom året. Folk fick lista världens tio viktigaste resmål­och mitt bland pyramider och Taj Mahal fanns Gotland!
Bidragande faktorer, tror Rangvald, är också Mälardalens förbättrade ekonomi och de nya och mer talrika färjorna.
­ För tio år sedan fanns det ett dåligt skämt om att Gotland var den yttersta ön i Stockholms skärgård. Nu är det inget skämt längre. Rent mentalt har Gotland kommit mycket närmare. Vi är i ropet igen och det är väldigt positivt.
Dessutom ser han en tydlig attitydförändring hos gotlänningarna själva.
­Det har vänt. Det har blivit mer företagsamhet och optimismen har kommit tillbaka. De står inte med händerna i byxfickorna utan ser mer chanser att göra affärer på både det ena och det andra­den rörelsen märks också på fastighetssidan.
<span class=MR>Priser skjuter i höjden</span>
Ett tydligt tecken på den stora efterfrågan på fastigheter är att priserna skjuter i höjden.
­ De höga priserna visar en bristsituation, då börjar man bygga nytt­nu bygger folk både permanent- och fritidshus.
Vad är det då som efterfrågas?
­Samma som alltid: Fårö, Östergarnslandet och Storsudret, där priserna börjat stiga. Permanent vill man bo i Visby. Det är ett misslyckande att vi inte har fler bostäder i Visby­det är därför priserna är så höga.
Han ser ruschen som ett positivt tecken i tiden. Eftersom det varken är konjunkturen eller priserna som lockar, så måste svaret stå att finna annorstädes. Rangvald menar att det handlar om livsstil, möjligheter och drömmar­en kedja där lantmäteriet utgör en första praktisk länk.
­ Det handlar inte bara om att vi åker ut och gör en mätning, utan det är en del i en drömfabrik!
­ Det handlar om att folk förverkligar sina drömmar om hur man vill bo och leva. Gotland är en dröm ­det måste vi förstå.
Gotlänningarna har blivit bättre på det, menar han, på att fokusera mer på möjligheter än på problem.
­ Jo, det gör man nu. Det gäller bara att inte sjunka tillbaka i navelskåderi när nästa lågkonkunktur kommer­för det gör den.
Hur länge tror du ruschen håller i sig?
­Året ut i alla fall. Sedan finns saker ingen kan rå över, som USA:s ekonomi. Den faller nog ihop till nyår och det är vår största exportmarknad. Tillväxten de närmsta fem åren blir nog inget vidare överlag.
Kan man möta efterfrågan under året?
­ Nej. När efterfrågan kommer bildas det kösystem överallt. Däremot kan man påverka det genom att ligga långt framme i planeringen. Inte minst gäller det kommunen.
­ Alla besparingar gör att svängningarna mellan konjunkturerna blir väldigt stora.
Länslantmätare. Rangvald Larsson ser med glädje på att Lantmäteriet fått allt mer att göra de senaste åren. Inte bara för att personalstyrkan ökar, utan för att han ser en omfattande och positiv attitydförändring på och gentemot Gotland­och för att så många förverkligar sina drömmar om en ny livsstil med eget boende!
Lantmätare. Är det inte lantbruksfastigheter eller naturområden Anders Forslund (bilden) ska staka ut, så är det hett eftertraktade tomter för olika typer av bostäder. Till sin hjälp har han moderna GPS-mottagare som mäter med centimeterprecision. "Vädret får inte vara något hinder, då blir handläggningstiderna för långa." säger kollegan Gert.Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!