REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi"

För de flesta är ortorexi ett helt okänt begrepp. För 15-årige Oscar Schüberg är den en daglig motståndare. "Det finns ingen vård att tala om för personer med ätstörningar på Gotland", säger hans mamma.

Foto:

Gotland2014-02-02 06:00

"Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud." Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär.

- När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han.

- När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. För egen del berodde det på att jag tyckte jag var för tjock. Jag ville vara smal och ha magrutor, vilket jag också fick till slut. Men det var ju på helt fel sätt.

Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. Under en boxningsträning kollapsade han.

- Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Jag kunde inte röra mig alls vilket gjorde att jag mådde ännu sämre, eftersom jag inte kunde träna bort den mat jag fick i mig.

Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk.

- Han slutade äta saker som han tidigare tyckt om. Han var tolv år och skulle helt plötsligt inte äta glass på sommaren till exempel. Därefter eskalerade det, säger hon.

- Det var fruktansvärt. Det är okontrollerbart och man känner sig oerhört maktlös. Hur mycket man än försöker kan man inte tvinga en människa att äta. Ätstörningen infiltrerar ditt barn och hur mycket man än försöker prata om det så är det som att det finns en vägg emellan.

Efter kollapsen blev Oscar liggandes nedbäddad med filtar för att få upp kroppstemperaturen. Han hade låg puls och hans familj försökte desperat få i honom näringsdrycker. När den mest akuta perioden var över började kampen för att ta sig tillbaka och besegra ätstörningarna.

- Det var inget specifikt som fick det att vända. I början handlade det mest om att överleva dagen. Vi i familjen försökte hjälpa honom att behålla de kloka tankarna i huvudet, och knuffa undan de dåliga, säger Carina Schüberg, som riktar kritik mot vården för personer med ätstörningar på Gotland.

- Den akuta vården var väldigt bra, men därefter är det katastrofalt. Det finns ingen vård att tala om för personer med ätstörningar på Gotland, säger hon.

Förutom ett kortare besök på en ätstörningsklinik i Stockholm fick familjen klara av sjukdomen på egen hand. Carina startade upp en avdelning för Riksföreningen för ätstörningar (Frisk och Fri) på Gotland, vilket gjorde att familjen kom i kontakt med andra i samma situation.

- Våren 2013 såg man på Oscar att det började vända. Han var deprimerad under en lång period, men då såg man att han orkade skratta igen. Sedan dess har det gått framåt hela tiden och Oscar kämpar på riktigt bra. Det finns fortfarande saker att kämpa med men vi är väldigt stolta över honom, säger Carina Schüberg.

Hon berättar att Oscar har ett mycket friskare förhållande till mat och träning i dag, men att kontrollbehovet fortfarande är stort. Men även det blir bättre för varje dag som går. Vad som gjorde att Oscar fick ätstörningar har hon en teori om.

- Det var nog en kraftig identitetskris. I stort sett alla som drabbas av ätstörningar har stor prestationsångest. Det är exempelvis inte okej att få ett B på ett prov, man måste få A. Och det gör att man drivs väldigt långt.

Även Oscar själv är medveten om att han har en lång kamp kvar, men han säger att han mår betydligt bättre nu än för några år sedan.

- Det är så skönt att inte känna någon ångestrelation till mat längre. Jag får växa och utvecklas som jag ska nu, säger han.

Fakta: Ortorexi
En sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. Det är ingen särskild medicinsk diagnos utan ryms under "ätstörning utan närmare specifikation".

Ortorexi är ett beteende förknippat med svår ångest.

Källa: Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och Fri.

Om du vill komma i kontakt med Frisk och Fri Gotland:

http://www.friskfri.se/har-finns-vi/lokalavdelningar/gotland/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om