– Vi har haft en helt otrolig sommar omsättningsmässigt, säger Lisa Blochmann som driver bageriet Sylvis döttrar på Fårö.
Deras omsättning i juli har varit 25 procent högre än föregående år, då försäljningen hade gått ner på grund av pandemin, och 15 procent högre än 2019 som var ett normalår.
– Utmaningen för oss har varit att få fram tillräckligt mycket produkter, vi har inte hunnit. Nattbagaren har börjat klockan nio på kvällen och vi har bakat till klockan sex nästa kväll, innan det är paus för städning och sedan börja om igen, säger Lisa Blochmann.
Sortimentet har minskat när trycket har varit stort och köerna har varit långa. De har behållit sin restriktioner med max tio kunder i lokalen och en lösning för att minska köbildning har varit en mobilapp för avhämtning utanför, som bageriet införde av pandemiskäl förra sommaren.
– Det har varit ett högt tryck på den och som mest har vi haft 223 appbeställningar på en dag, säger Lisa Blochmann, som nu söker personal för den förlängda säsongen.
Personalbristen märks av på Gotlands djurpark i Eskelhem, där ägaren Linda Jarl har fått hoppa in i diskrummet och vid caféserveringen.
– Det har varit mycket besökare. Jag tror att det blir rekord i sommar, säger hon.
Linda Jarl har ännu inte summerat sommaren men det ser bra ut, även om de kom igång sent på grund av pandemirestriktionerna som släpptes alltmer i juli. Förra årets restriktioner för antalet besökare drabbade djurparken hårt. De blev tvungna att sälja en del av djuren när de samtidigt hade investeringar, byggnationer och underhåll på gång,
– Det har varit jättejobbigt ekonomiskt för oss, vi ligger efter och trodde inte att vi skulle klara oss. Vi har fått otroligt mycket hjälp, bidrag och uppskjutna fakturor så den här sommaren har varit så oerhört viktig, säger Linda Jarl.
I djurparken kan hundratals besökare sprida ut sig utan att det blir trängsel, utmaningen är när de vill äta mitt på dagen och runt 200 lunchgäster ska serveras och hålla avstånd från varandra.
– Vi har riktigt mycket besökare de dagar när det inte har varit 30 plus, det är väldigt väderberoende och varierande. Vi brukar räkna bilar på parkeringen på morgonen för att bedöma hur många som kan komma på lunchen och det har varit väldigt många. Vi kan ha 85 bilar och det kommer och åker folk hela tiden, säger Linda Jarl.
Hon är inte den enda som upplever en stor skillnad från förra sommaren. Till Ihre gård kommer fler besökare än tidigare.
– Oh ja, både på vandrarhemmet och caféet och butiken. Det har varit fullproppat här på parkeringen och så här mycket människor har jag aldrig sett sedan jag flyttade hit för 20 år sedan, säger Britt Gate som driver både semesteranläggningen och lammgården.
Förutom turisterna tar hon även hand om alla lamm, med nappungar som ska matas, men hon tycker inte att det har varit en belastning.
– Det är positivt för alla som driver turistverksamhet men alla jobbar skiten ur sig förstås, säger hon.
Rummen på Ihregården har varit fulla i juli och det är de även nu. I år har de också ersatt den gamla tennisbanan med tre padelbanor.
– Det har varit otroligt inne. Det padlas från sju på morgonen till långt in på kvällen.
Från olika delar av ön kommer det dock uppgifter om att turisttrycket har varit för högt.
– För mig har det varit övermäktigt och jag tycker inte att det har varit roligt, säger Olivia Hansén som är en av delägarna på det familjeägda pensionatet Holmhällar.
Det har varit svårt att få ihop sommaren, med brist på personal med den kompetens de behöver, färre råvaruleveranser och fler matgäster än de hinner med. Samtidigt är hon småbarnsförälder utan några lediga dagar.
– En vanlig sommardag kanske vi har 350 personer och i år har det varit 450. Vissa dagar är vi uppe på 500 till 600 gäster. Vi har alltid haft mycket folk, men man har alltid hunnit prata med folk. Nu är det bara nästa, nästa, nästa, säger Olivia Hansén.
Hon och personalen försöker upprätthålla servicen.
– Folk blir sura om det är kö eller tar tid att få mat och det är svårt att tillgodose alla, säger hon.
För henne är det viktigt att ortsbefolkningen får utrymme på lunchen. Därtill har de sina gäster på pensionatet med 140 bäddar som är fullbelagda som vanligt.
– Det blir väl ett jättefint år ekonomiskt, men det var det förra året med pandemin också. Det handlar inte om det utan om att ha kvar hälsan och ha kvar det här mysiga och genuina Holmhällar, säger hon.