Resa till okänt Afrika

Något så ovanligt som en afrikansk utställning kan man just nu beskåda på Gotlands fornsal. Utställningen har fått namnet "Bortom Robinson" och är en resa till östra Afrikas okända förflutna. Utställningen är producerad av fornsalen i samarbete med Urban Origins Follow-up, ett projekt mellan arkeologer i åtta afrikanska länder och Sverige. Projektet stöds av Sida.
På lördagen öppnades utställningen av Per Wästberg och Anita Theorell.

Gotland2002-06-17 04:00
Malin Lindquist, Gotlands fornsal, inledde med att önska alla hjärtligt välkomna till öppnandet av utställningen "Bortom Robinson". Lindquist berättade att hon fått frågan varför man arrangerar en afrikansk utställning på Gotland och hon hade då svarat att det finns en värld utanför den här ön också.
Det är viktigt för Gotland med kontakter ut i världen och det finns faktiskt likheter mellan den vikingatida handel som bedrevs i Östersjön och den samtida handeln i Indiska Oceanen.
Malin Lindquist berättade att hon först kom i kontakt med projektet för 10 år sedan och hon tyckte redan i början att det skulle vara spännande att få visa någonting på Gotland av det här projektet.
<span class=MR>"Inte bara svält och elände"</span>
Anita Theorell talade bland annat om att Afrika är så mycket mera än den bild vi får av media. Det finns mycket mera än svält, krig, elände och sjukdomar. Det finns en oerhörd positiv kraft som journalister har svårt att spegla, påpekade Anita Theorell.
Theorell sa också att det inte var så länge sedan som det bara fanns en enda arkeolog i Tanzania. Theorell berättade att förhållandena har ändrats idag hon berättade om 27 afrikanska studenter och forskare varav 16 har skrivit avhandling.
Författaren Per Wästberg berättade att han skrev sin första bok om Afrika 1960 och han berättade om hur västvärlden såg på Afrika vid den tiden och tidigare.
Man ansåg att Afrika inte hade någon plats inom historieämnet och att västerlänningar inte hade någonting att lära därifrån.
Wästberg besökte 20 länder då han samlade material till sin bok 1960.
Vid en resa nyligen har han besökt slavrutten i Östafrika.
<span class=MR>Bortom Robinson</span>
Utställningens titel "Bortom Robinson" syftar inte bara på författaren Daniel Defoes romanfigur Robinson Crusoe utan även på den bild TV nyligen skapat av det exotiska i vårt medvetande med Robinson-tävlingen.
På utställningen kan besökaren se fynd från olika utgrävningar i Östafrika. De medeltida staden Kilwa i nuvarande Tanzania sägs ha många likheter med Visbys utveckling. De föremål som nu visas på fornsalen från stadsgrävningen på ön Kilwa Kisiwani har aldrig tidigare visats utanför Tanzania.
Fornsalen har också fått låna föremål från Mahilaka som visar Madagaskars deltagande i det handelssystem och den stadsbildning som var etablerad på 800-talet e. Kr.
Vid öppnandet av utställningen talade även Lena Johansson, enhetschef för Sidas Kultur- och mediaenhet.
Filmen "Portraits of African Archaeologists" av Brynn Settels och Elizabeth Watson premiärvisades.
Utställningen pågår 15 juni-10 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om