Resegarantilagen det hetaste ämnet

Turistdagen 2003 samlade fler medlemmar än på många år. De kunde blicka tillbaka på en turistsäsong som började lite tveksamt, men som tog sig mot slutet.
Här fick öns turistfolk också debattera den nya utökade resegarantilagen med ansvariga på Kammarkollegiet.

Gotland2003-11-07 04:00
Det fanns förväntningar inför sommaren 2003. Den nya färjans utökade kapacitet gav löften om nya turistrekord. Och rekord blev det.
Men för den enskilde turistföretagaren blev säsongen ändå inte en ren succé rakt igenom: Den kom igång lite trögt på försommaren. Och juliruschen lät vänta på sig längre än vanligt. Dessutom tycktes turisterna ha lite mindre med pengar i plånboken än vanligt.
Men augusti var bra! Och säsongen höll dessutom i sig längre än vad den annars brukar göra. Det kunde både Per-Erling Evensen från Destination Gotland, Eva Dahlberg från Vävaldu i Etelhem, Mikael Ogestadh från Wisby-strövet och Lena Blom-qvist från Krusmyntagården skriva under på.
­ Gotlandsturisterna är nöjda, deklarerade turistchefen Anders Murat.
Men det finns skavanker på produkten Gotland som bör rättas till. Anders Murat har fått ta emot mängder av telefonsamtal från eftersäsongens turister som beklagat sig över att det inte går att få så mycket som en kopp kaffe ute på landet.
­ Vi måste hitta system för hur vi ska ta hand om våra gäster i september, annars blir Gotland en ren Visby-produkt och det vill vi inte!
<span class=MR>"Tala väl om Kongresshallen!"</span>
Gotlandsutvecklaren och idé-sprutan Thage G. Peterson utnyttjade sin timme på Turistdagen åt att formulera några idéer och råd för turist-branschen.
Kongresshallen ska gotlänningarna vara rädda om och tala väl om, menar Thage G. Som turistföretagare ska man fundera över hur man ska kunna utveckla sitt företag i samverkan med kongress-satsningen.
Och Turist-Gotland ska värna om de starka målgrupperna. Barnfamiljerna, förstås, men också pensionärerna. Till år 2020 har antalet pensionärer i Sverige ökat med en halv miljon. Med bra paketresor och en rejäl charm- offensiv mot pensionärerna ökar turismen.
­ Be Destination Gotland skaffa en båt som kör rundturer i Östersjön och säg till kommunen att man ska bjuda på kaffe på kajen, löd Thage G. Petersons lite okonventionella tips.
<span class=MR>Resegarantilagen het</span>
När representanter för Kammarkollegiet klev fram för att redogöra för den nya utökade resegarantilagen hettade det till i salen. Resegarantilagen omfattar alla paketresor eller "paketreseliknande" resor. Lagen innebär ett konsumentskydd för resenärerna, som riskerar att bli av med förskottsinbetalningar eller bli strandsatta långt bort i världen om reseföretaget kommer på obestånd.
När man bokar stuga och resa till Gotland omfattas man av den nya utvidgade lagen, men den som bokar stuga till Öland gör det inte. Trots att färjetrafiken inte anses vara någon riskfaktor som kräver garantier så ger "paket-bokningen" ändå kunden intrycket att det är fråga om en paketresa. På Gotland har turistföretag försökt att kringgå detta genom att varje företag har skickat egna fakturor till kunden. Men det hjälper inte.
De nya reglerna ska ännu prövas i domstol, ännu är det inte klart var gränserna går, men Kammarkollegiets representanter underströk vikten av att konsumenträtten stärks på det här området.
<span class=MR>Tveksam till konsekvenserna</span>
Gotländska riksdagsledamoten Lilian Virgin, som också sitter i Kammarkollegiets styrelse, är dock tveksam till lagens konsekvenser:
­ Vi insåg tråkigt nog inte konsekvenserna när vi stiftade den nya lagen. Vi borde ha vaknat lite tidigare. Det blir inkonsekvent när den omfattar Gotland, men inte Öland. Gotländska stuguthyrare ska inte drabbas på något orättvist sätt och jag har därför skrivit en motion om det här, förklarade Lilian Virgin.
­ Vad som ska omfattas av lagen är politiska avvägningar, och dem får politikerna ta ansvar för. Men det måste vara alldeles klart att man inte kan gå förbi lagen, underströk Bertil Kallner från Kammarkollegiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om