Respekten för svamp är viktig

De tog lite tid på sig i år, men nu är de äntligen här.
-De senaste ordentliga regnen har fått svampen att växa upp som genom ett trollslag. Nu börjar säsongen och de närmaste veckorna kan det löna sig att ge sig ut i skog och mark, säger svampexpert Bo Nylén.

Foto:

Gotland2004-09-27 04:00
I helgen anordnade han svamputställning tillsammans med gotländske svampkonsulenten Åke Edvinsson och Valborg Thimgren, Hem och samhälle. För andra året i rad visades de olika svamparna upp på loftet vid museigården Norrbys i Väte.
-Bara för några dagar sedan var det dåligt med svamp. Och det är ju inget riktigt bra svampår. Men i fredags lyckades vi få ihop hela 225 arter. Det är fantastiskt!

<span class='mr'>Allt är inte lämpligt</span>
Rekordet lyder på 420 arter på samma utställning, men då hade sommarens och höstens väder varit betydligt mera gynnsamt än i år. Och ändå, just nu finns alltså väldigt mycket att välja på.
-Allt är ju inte gott att äta, eller ens lämpligt. Men för den som är intresserad av svamp finns det mycket roligt att leta efter.
Bo Nylén råder den som vill plocka ätlig och god svamp att besöka sand- och dynområden nära kusten samt betad skogsmark. För dem som söker även andra svampar kan ett besök i områden med lermark vara spännande.
Han visar runt bland borden, pekar på ovanliga svampar som till exempel blomkålssvamp som luktar tallbarrsolja, violgubbe och den härligt doftande anisspindlingen.
-Den här, säger Bo Nylén, och håller upp en toppig giftspindling, är dödligt giftig. Den har jag tagit med från stockholmstrakten för den hittar man inte på Gotland. Det ni ska se upp för är den vita lömsk flugsvamp som är lika farlig. Men gotlänningar vågar plocka champinjoner, de har lärt sig skilja dess gråbruna undersida från flugsvampens vita.
Bengt Jacobsson kommer till svamputställningen med en korg med olika arter. Åke Edvinsson och Bo Nylén blir mest förtjusta i luddnagelskivlingen, som genast får en plats bland sina artfränder på ett av borden.
-Själv äter jag mest champinjoner, säger Bengt Jacobsson.
-I år kan vi stolt visa upp en djävulssopp. Den finns bara på Gotland men är sällsynt även här, förklarar Bo Nylén och visar en anskrämligt ful svamp där sniglar och andra djur varit och ätit.

<span class='mr'>Viktigt att ha respekt</span>
Årets utställning innehöll också den finaste samlingen någonsin av taggsvampar. Och så förstås vinriskan, en riktig gotlandssvamp som inte hittats någon annanstans.
-Den är utmärkt att grilla. Lägg den på en plåt med lite olivolja, vitlök, salt och peppar och grilla i ugn. Det är supergott!
Han tycker att man ska ha respekt för svamp, vara säker på vad man plockar. och det går att lära. Men som en besökare sa: för varje svamputställning man besöker blir man bara mer osäker. Man inser hur många giftiga svampar det finns som ser likadana ut som de som är goda att äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om