Ännu en facklig strid har blossat upp på Gotland. Precis som i flera tidigare handlar det om kollektivavtal.
Restaurang Etage i Visby valde i fjol att säga upp sitt kollektivavtal. Detta sedan företaget blivit vilsefört av Sveriges Hotell- och restauranganställdas förbund.
Dyra råd
- När vi startade sommaren 2009 och anställde personal kontaktade vi SHR för att veta hur vi skulle utforma kollektivavtalet. Vi visste att vi inte skulle behöva ha kvar alla dem vi anställde för sommarsäsongen även på vintern och bad om råd för att allt skulle bli rätt. "Skriv tills vidareanställning", sa facket. Och så gjorde vi, berättar han.
Men det innebar att all sommarpersonal var fast anställd. Några av dem som fick sluta efter sommaren gick då till facket och det ledde till dryga skadestånd och extra löneutbetalningar för restaurangföretaget.
- SHR:s vilseledande råd kostade oss cirka 200 000 kronor, säger Jan Sandberg.
Vilseledda
Delar av skadeståndet har visserligen betalats tillbaka. Och Jan Sandberg har fått papper på att han och hans bolag faktiskt blev vilseledda av SHR:s högste chef.
Men det hjälper inte. Hans inställning till facket fick sig en rejäl törn och några fler kollektivavtal tänker han inte teckna.
- Jag vill inte ha med facket att göra. Jag litar inte på dem, säger han.
Går ut på Facebook
Hotell- och restauranganställda fortsätter dock att ligga på för att ett nytt kollektivavtal ska tecknas. Och lokalt backas facket upp av LO-ombudsmannen Tommy Gardell.
Han har bland annat gått ut på Facebook och anklagat Etage för att konkurrera med låga löner och anställda utan försäkringar.
- Företaget konkurrerar inte på lika villkor. De allra flesta restauranger följer regler och avtal, jag uppmanar folk att inte gå till Etage så länge företaget vägrar teckna kollektivavtal, säger han till GT.
Slag under bältet
Jan Sandberg tycker Tommy Gardells utspel är ett slag under bältet. Det är långt över gränsen för vad som kan betraktas som anständigt, menar han.
- Det han skriver på Facebook är inte sant. Vi gör inget fel; vi har valt att inte teckna kollektivavtal, javisst, men det är inte olagligt. När det gäller löner följer vi avtalet till punkt och pricka och vi har tecknat försäkringar via Trygg Hansa för våra anställda. Vi följer reglerna, säger han.
Vänt sig till Konsum
Tommy Gardell har också vänt sig mot att Konsum Gotland höll tisdagskvällens stämma i Visby på Etage.
- Det förvånar mig, Konsum borde inte gynna företag som inte tecknar kollektivavtal, säger han.
Konsum Gotlands ordförande Leif Dahlby replikerar med att Etage är deras hyresgäst och det är därför man la stämman där.
- Konsum är en politiskt obundet, om facket har en konflikt med restaurangen hoppas jag de kan lösa den, vi kan inte ta ställning, säger han.