Restaurangägare döms för bokföringsbrott

Två vänner tog över ett restaurangbolag med förhoppningen om att få det på fötter. Istället gick det i konkurs och nu döms männen för bokföringsbrott.

Männen ska ha struntat i att bokföra penningströmmar från januari fram till slutet av juli.

Männen ska ha struntat i att bokföra penningströmmar från januari fram till slutet av juli.

Foto: Martina Holmberg / TT

Gotland2019-11-23 17:11

Det var i början av 2017 som en man i 30-årsåldern tog över ett redan befintligt restaurangbolag på Gotland. Bolaget drev en mindre restaurangverksamhet utanför Visby. 30-åringen frågade en vän i 20-årsåldern om denne också ville vara aktiv i bolaget, vilket vännen tackade ja till.

Den tidigare ägaren fortsatte också att arbeta i verksamheten och enligt de två vännerna ska det ha uppstått problem mellan dem och den tidigare ägaren. Bland annat säger de i förhör att de ska ha upplevt sig hotade av den tidigare ägaren. Det var också hen som fortsatte att sköta inköpen till bolaget, men enligt 30-åringen fick han aldrig något underlag för dessa inköp.

När det kommer till bokföringen och de löpande ekonomiska frågorna så var det 30-åringen som ansvarade för dem. Han framhäver själv att hans roll i bolaget var att få det på fötter igen och menar att han trodde att bolaget var friskt och utvecklingsbart.

Detta visade sig vara en felbedömning och efter hand upptäckte han allt fler brister vad gällde bokföring och redovisning. Bolaget förlorade sitt alkoholtillstånd och den redovisningskonsult de tidigare hade haft valde att hoppa av uppdraget. 

Den yngre av männen säger i förhör att han aldrig hade något ansvar för ekonomin eller bolagets bokföring.

De båda männen döms nu för bokföringsbrott av Gotlands tingsrätt. Detta då de har låtit bli att bokföra insättningar och uttag på bolagets bankkonto mellan den 27 januari 2017 och den 26 juli 2017 då bolaget gick i konkurs. Under perioden har 461 affärshändelser skett på företagets konto. Insättningarna uppgår till 1 031 682 kronor och uttagen till 763 927 kronor. 

30-åringen döms till villkorlig dom med samhällstjänst på 120 timmar. Vilket motsvarar fyra månaders fängelse. 30-åringen har tidigare varit lagförd för bokföringsbrott. 

20-åringen döms till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor.

Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!