Han säger att han är väl medveten om den svåra ekonomiska situation som regionen befinner sig i, liksom vikten av koncernstyrning på vissa områden.
- Men de enskilda nämnderna har alltid tagit beslut som rör den egna verksamheten, även om det rört sådant som har regionalpolitisk karaktär. När jag var sjukvårdspolitiker var jag till exempel med och tog beslut om att lägga ned distriktssköterskemottagningar, säger Åke Svensson.
"Knepig balansgång"
Han påpekar att det alltid finns en dialog i sådana ärenden, mellan nämnderna, partigrupperna och den regionledningsgrupp som finns bland annat.
- Det kan ibland vara en knepig balansgång utifrån det ansvar som regionfullmäktige lägger på nämnderna, menar Åke Svensson.
Celion bifaller kritiken
Oppositionsrådet Lena Celion (M) håller däremot med revisorerna om att enskilda nämnder inte bör ta regionalpolitiska beslut.
- Vi ser ju att det gått snett till exempel med beslutet om att lägga ned skolor. Där tog barn- och utbildningsnämnden regional hänsyn, med följden att de inte kan hålla sin budget, menar Lena Celion.
Tidskrävande
Hon oroas också över det fortsatt stora underskottet inom hälso- och sjukvården.
- Det görs mycket bra inom sjukvården för att få ned kostnaderna, men det tar för lång tid. Kanske måste man fråga sig om vi ska avstå från att göra vissa saker, kanske upphandla fler verksamheter. Det blir ju fel när de regionala vårdcentraler tillåts gå med underskott, medan de privata vårdcentralerna måste klara sig på de pengar de har, säger Lena Celion.
Den 23 april ska revisionsrapporterna diskuteras på regionfullmäktige.