Revisorer fann fler tveksamma upphandlingar

Chefen på Teknikförvaltningen som attesterade fakturor från ett företag där han själv hade intressen gjorde fler tvivelaktiga affärer innan han sade upp sig. Det visar en rapport från revisionsföretaget KPMG.

    Chefen som attesterade fakturor från ett närstående bolag gjorde fler tvivelaktiga affärer som kostade regionen hundratusentals kronor, enligt en rapport från revisionsfirman KPMG.

Chefen som attesterade fakturor från ett närstående bolag gjorde fler tvivelaktiga affärer som kostade regionen hundratusentals kronor, enligt en rapport från revisionsfirman KPMG.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2021-07-27 08:05

I en tidigare artikel, den 16 juli, framgick att en chef på Region Gotlands teknikförvaltning på uppmaning sade upp sig, sedan det uppdagats att han attesterat fakturor från ett isländskt konsultföretag, trots att han var vd i en svensk gren av samma företagskonstellation. Agerandet stred mot regionens upphandlingsregler i flera avseenden och totalt sett hade regionen köpt tjänster av det isländska företaget för över 900 000 kronor.

En rapport från revisionfirman KPMG, som diariefördes på regionen i slutet av mars, bekräftar i allt väsentligt historien om de regelstridiga attesteringarna och det nära samröret. KPMG bedömer att det förelåg jäv. Man skriver också i sin rapport att chefen bröt mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Detta genom att inte upphandla tjänsterna, bortsett från en inledande inköpt tjänst från företaget – där chefen valde det dyraste alternativet, nämligen företaget där han hade intressen. Gränsen för direktupphandling överskreds också.

Inköpen i strid med alla regler fick KPMG att föreslå en anmälan till Ekobrottsmyndigheten rörande trolöshet mot huvudman, vilket förvaltningschefen Patric Ramberg till tidningen också har uppgett att man gjort.

KPMG:s rapport tar upp ytterligare en tvivelaktig affär. Från ett litet byggföretag med lägenhetsadress i Uppsala, utan omsättning 2018-2019 och – när Region Gotland köpte tjänsten – utan redovisat bokslut för 2020, köpte regionen tjänster för 378 000 kronor. Den tidigare chefen har uppgett att två andra företag tillfrågades, men enligt rapporten finns ingen dokumentation som styrker påståendet. En tidigare leverantör sades upp, vilket kom att kosta regionen 100 000 kronor för avtalsbrott. KPMG bedömer att tjänsten som i stället köptes var orimligt dyr och finner det anmärkningsvärt att firman i fråga måste leasa den enkla utrustning som krävdes för att utföra jobbet. Belägg för jäv har man dock inte hittat i detta fall.

Mats Ågren (S); ordförande för Region Gotlands revisorer, känner till oegentligheterna:

– I oktober ska vi med tekniska nämnden gå igenom vilka brister som funnits i den interna kontrollen på förvaltningen, säger han.

Han gör bedömningen att händelserna understryker behovet av den visselblåsarfunktion som revisorerna tidigare föreslagit, för hela regionens verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!