Revolution bland jordgubbar
Nya tider stundar för öns bärodling. Under pingsthelgen har Tomas Pettersson plockat närmare 40 liter rekordtidiga jordgubbar.
Värmen är tryckande i Stenhuse i Sanda. Sparrisens högsäsong är nu. Det mesta av de tio ton som skördas ska packeteras och skeppas till krogar i Stockholm.
- Men det finns avsättning för mycket mer. Om tre år räknar vi med att kunna skörda 22 ton grön sparris per år. I Sverige äter vi ett hekto per person och år. Medan man i Tyskland äter 3,5 kilo! Multiplicerar man den mängden med åtta miljoner svenskar finns det mycket att göra, säger Tomas Pettersson.
Jordgubbsrevolution
Arbetet med sparrisen tar tid och nu tillkommer dessutom aningen oväntat det röda guldet till det gröna. Jordgubbarna är färdiga. Under hela nittiotalet var odlarna lyckliga om man hann få fram jordgubbar till midsommar. Nu stundar nya tider.
Årets ovanligt tidiga gubbar skördas på ettåriga plantor under väv på plastlist. Men till nästa säsong ska Tomas Pettersson investera i gigantiska växthustunnlar i plast. De är åtta meter breda och tillräckligt höga att man kan köra traktor under dem.
Tomas tror att växthusen kommer att innebära en revolution för bärodlingen på Gotland. För jordgubbarnas del handlar det om en förflyttning av säsongen 14 dagar framåt. Jordgubbar till pingst blir helt normalt.
- Då kommer de 50 000 plantorna att vara färdigskördade till midsommar, säger Tomas Pettersson som dessutom kommer att satsa på tidiga hallon i tunnelodling och få hösthallon att bli historia.
Fördelarna är inte bara att man får tidiga skördar, man slipper också att bespruta mot gråmögel i och med att man kontrollerar vattentillgången och slipper vatten direkt på blomningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!