RFSL vill ha flagga för hbt-vänliga krogar

I lördags drog pridetåget genom Stockholm. Gotlandsflaggan vajade från Röda korsets fordon.– Vi var de enda i tåget som hade levande musik, säger Annamaria Bauer, tidigare ordförande i RFSL Gotland.

Ställföreträdare. Isabel Enström deltog i demonstrationen mot det förtryck mot hbt-personer som finns i många delar av världen. Översatt till svenska: En marsch för dem som inte kan.Foto: Isabel Enström

Ställföreträdare. Isabel Enström deltog i demonstrationen mot det förtryck mot hbt-personer som finns i många delar av världen. Översatt till svenska: En marsch för dem som inte kan.Foto: Isabel Enström

Foto:

Gotland2010-08-02 04:00
Enligt arrangörerna gick cirka 40 000 besökare från hela världen med i tåget. Drygt 350 000 åskådare såg paraden som blivit en angelägenhet för många fler än dem inom hbt-världen. Isabel Enström är drivande inom RFSL Gotland och besökte festivalen för trettonde gången.
- Jag var med på många seminarier och fick bland annat tillfälle att fråga ut samtliga partiledare. Kristdemokraterna ställde inte upp, men feministiskt initiativ och piratpartiet var där.
Isabel Enström gick i RFSL:s tåg under paraden.
- Vi hade plakat med texter om hur det är i andra länder. Tåget kallades "marching for those who can’t" och var en hälsning till länder i Östeuropa där man har förbjudit pridetåg.

"Extra kul för dem från landsbygden"
Annamaria Bauer, tidigare ordförande för RFSL Gotland, gick med Antidiskrimineringsbyråns tåg i paraden.
- Det var fantastiskt kul, men nu är rösten helt slut. Vi var ett gäng från Gotland som satt på ett flak på en bil som Röda korset fixat. Där satt en trumgrupp och spelade. Jag sjöng till musiken.
Den förre RFSL-basen skippade föredrag och seminarier till förmån för festandet i år.
- Jag har varit med på så mycket sånt förr, nu var det mer party. RFSL Stockholm ordnade en tjejfest som jag var på och det var mäktigt. Det är extra kul för de tjejer som kommer från landsbygden, där det inte är en självklarhet med uteställen som är hbt-vänliga, säger Bauer.

Flagga för hbt-vänlighet
Hon efterlyser caféer, restauranger och barer på Gotland som är beredda att sätta upp regnbågsflaggan och förklara sig hbt-vänliga.
- Det behöver inte stänga någon annan ute.
För någon vecka sedan gick Stureplansgruppens vd Vimal Kovac ut i GT med funderingar på en pride-vecka på Gotland.
- Sådana diskussioner har funnits på annat håll tidigare och finns fortfarande. Problemet är att hitta sponsorer och lokaler. Under Almedalsveckan hölls en queer-fest och det var riktigt lyckat, men det är det enda i den riktningen som hänt hittills, säger Annamaria Bauer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om