Ribban höjs i Fårösund

Niorna som gick ut i våras var sämst på ön.22 procent klarade inte behörighetskraven till gymnasiet.Men nu har både elever och lärare på Fårösundsskolans högstadium laddat om.-Vi ska jobba upp det här. Nu ska vi bli bäst, säger David Ruthström i årskurs nio.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2007-09-12 04:00
Årets nior sätter målet högt.
De tänker visa att fjolårets låga betyg bara var en tillfällighet. Och att Fårösundsskolan kan prestera mycket mer.
-Det här är en bra skola. Den är liten, alla känner alla, här finns ingen mobbning och lärarna hinner hjälpa alla, säger David Ruthström, som är ordförande i elevrådet.

Strategier för peppning
I går hade han och de övriga i elevrådet ett samtal med den nya rektorn, Elisabeth Wachenfeldt. De berättade bland annat om sina strategier för att peppa kompisarna i nian att plugga mer för att få upp betygen.
-Vi tar det som en utmaning. Och vi ska fixa det här, säger David Ruthström.
Elisabeth Wachenfeldt är ny på rektorstjänsten, hon började som vikarie nu till höstterminen.
Strax efter att hon tillträtt kom betygsstatistiken från Skolverket. Fler nior än nånsin hade inte klarat behörighetskraven till gymnasiet. Gotland låg under riksgenomsnittet och allra sämst till på ön låg Fårösundsskolan, där 22 procent av niorna inte klarat godkänt i ett eller flera av kärnämnena.
Hur hanterar man det som ny rektor?
-Det ger en naturligtvis litet att jobba med. Men efter vad jag sett tror jag här finns goda förutsättningar att höja meritmedelvärdena, svarar hon.
Hon talar om den goda stämningen på skolan, respekten mellan lärare och elever, och den trygghet hon uppfattar råder bland såväl elever som personal.
-Allt detta ger oss förutsättningar att lyckas, säger hon.
Vad man hittills gjort är att utöka timplanen i kärnämnena. Eleverna får mer tid till framför allt svenska och matte.
Man har också ökat lärartätheten ikärnämnena.
-Vi har inte fått fler lärare, men vi har omfördelat resurserna så att fler jobbar med kärnämnena, förklarar Elisabet Wachenfeldt.
Annars jobbar man ungefär som tidigare. Temastudierna två halvdagar i veckan är en modell man tror på. Då jobbar eleverna i tvärgrupper över årskursgränserna.
"Mellan himmel och jord" är ett tema som involverar både SO- och NO-ämnen samt träslöjd.
-Idag håller vi på med rörelse, berättar Adam Ljung och Emma Lagergren i sjuan, som tillsammans med David Ruthström i nian och Madeleine Ahlgren i åttan räknar ut hur lång tid det tar sig att ta sig olika sträckor med olika hastighet.
-Det här är en bra skola att komma till som sjua. Det är bra att man får lära känna folk i alla årskurser, säger Emma Lagergren, som tidigare gått iLärbro.
Eleverna gillar sin skola. Den är ganska liten, knappt 150 elever och ett lärarkollegium på cirka 25 personer. Och alla vill gärna framhålla hur bra Fårösundsskolan är.
Trots betygen.
-Vi går inte och hänger läpp över våra resultat. Vi vet att det finns en förklaring, säger SO-läraren Anna Stövring.

Rektorn lägger ribban lägre
Elisabet Wachenfeldt betonar dock att ambitionsnivån ska höjas.
-Naturligtvis ska eleverna få goda kunskaper. Det är vår uppgift, och vi ska göra allt vi kan för att de ska vilja lära sig och nå godkänt.
Hon lägger dock inte ribban riktigt lika högt som elevrådet.
David Ruthström sa att alla ska nå godkänt. Rektorn nöjer sig med något mindre:
-En god ambition tycker jag är att vi ska ligga på riksgenomsnittet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om