Redan efter den första filmen om Änglagård fick Rikard Wolff frågan om han inte skulle skriva sin självbiografi. I rollen som dragshowartisten Zac väckte han biopublikens intresse.
Först i fjol, efter 30 år på svenska scener, gjorde skådespelaren och sångaren Rikard Wolff slag i saken och blev författare. Då gav han ut självbiografin "Rikitikitawi" tillsammans med skivan "Falling in love again", som innehöll en blandning av nya och gamla sånger.
- Redan när jag skrev boken tänkte jag att "det här är ju egentligen en föreställning", berättar Rikard Wolff.
Och föreställning blev det. I sommar turnerar han runt i Sverige med berättelsen om sitt liv och de sånger som har varit viktiga för honom.
Rikard Wolff växte upp i Stockholmsförorten Gubbängen.
- Jag fick en dos gotländska när jag växte upp, för jag hade en gotländsk dagmamma som hette Kajsa Gustavsson, minns Rikard.
Familjen flyttade till Karlstad. Avståndet från Värmland till de franska chansoner, som blivit en viktig del av hans repertoar, kan verka långt. Men så var det inte. Båda föräldrarna hade som unga bott i Frankrike och de förde med sig den franska musiken hem. Edith Piaf blev Rikards låtsaskompis.
- Jag var en romantiker. Jag satt där i vårt mexitegelsområde i Karlstad och längtade efter något som var hemligare och farligare och mer romantiskt och självförbrännande, minns Rikard Wolff.
- Fast jag är ju inte så himla hemlig och farlig av mig egentligen, fortsätter han med ett skratt.
- Jag är nog både och - både svenska sommarnätter och skumma klubbar i Paris.
Mötet mellan det trygga och det lite farliga har gett sångaren Rikard Wolff en trogen publik som har följt honom genom decennierna.
- Jag har olika läger i min publik. Det finns de som gillar min franska repertoar med sånger av Piaf, Barbara och Brel. Andra vill höra "Vackra pojkar, vackra män". Den har blivit en favorit för möhippegäng.
Allt det där kommer vi att kunna få höra när Rikard Wolff bjuder oss på sin livsresa. Och "pojken på månen" har naturligtvis också sin självklara plats i sammanhanget.
Vad handlar den om?
- Många undrar det. Den handlar ju om en pojke som är på väg iväg och det är min skildring av 80-talet när jag hade en massa kompisar som dog i aids. Det är en vers om varje vän och om mina känslor för allt som hände då.