Riksantikvariet flyttar till Gotland

? Det finns inga löften om att ersätta alla de 500 jobb som försvinner när P18 läggs ner.

Gotland2005-01-25 06:00
Det säger utredaren Jan Bergqvist, som i dag lägger fram sitt förslag om hur utlokaliseringen av myndigheter till de fyra värst drabbade orterna kan ske.
Men enligt såväl TV 4 som SVT:s Kulturnyheterna kommer Riksantikvarieämbetet att flyttas till Visby. Om det blir verklighet så hamnar 260 jobb på Gotland.
? Det måste bli över 100 nya jobb, och helst över 200, säger arbetsmarknadsdirektör Tina Ersson.
Klockan 10.30 i dag lägger lokaliseringsutredningen fram sitt förslag om vilka statliga jobb som kan flyttas till Gotland, Östersund, Arvidsjaur och Karlstad/ Kristinehamn, de regioner som drabbats hårdast av försvarsbeslutet. Utredaren Jan Bergqivst presenterar en delrapport med merparten av det som varit utredningens uppdrag ? att förslå utlokalisering av statliga myndigheter.
Inför slutredovisningen till Näringsdepartementet den 1 mars görs en komplettering med statliga företag som kan utlokaliseras. Vilka företag som ingår i utredningen vill utredaren Jan Bergqvist inte avslöja.

260 nya jobb
Men enligt både SVT:s Kulturnyheterna och TV 4 kommer Riksantikvarieämbetet att flyttas till Gotland. I Stockholm har ämbetet 260 tjänster som nu kan komma att hamna i Visby och riksantikvarien Inger Liliequist sade till SVT på måndagskvällen att hon ansåg att förslaget var förödande för ämbetet.
? En hög kvalitet i verksamheten kan inte garanteras vid en utlokalisering. Utredaren förstår inte hur vi arbetar och jag tror inte att många av våra experter kommer att flytta med till Gotland. Det är säkert inget fel på Gotland, de vårdar den kulturmiljö som finns på plats på ett utmärkt sätt, men vi ska se till hela landet, sade hon.
Det är ännu oklart vad en flytt till Gotland skulle kosta, men riksantikvarien säger till SVT att ämbetets resekostnader kommer att öka med 15 miljoner kronor om man flyttas till Gotland.
I förhandsspekulationerna har det nämnts att 2?500 jobb kommer att finnas med i lokaliseringsutredningens förslag. På måndagen ville Jan Bergqvist inte avslöja hur många jobb förslaget omfattar, men dementerade ändå att det rör sig om så många som 2 500.
? 2?500 är den siffra som försvarspropositionen angett över arbetstillfällen som försvinner. Regeringen har tydligt sagt, att målet inte är att ersätta varenda arbetstillfälle, utan att hålla en så hög ambitionsnivå som möjligt och komma med förslag som passar de lokala arbetsmarknaderna, säger Jan Bergqvist.
På Gotland försvinner cirka 500 arbetstillfällen inom försvaret, och Jan Bergqvist anser inte att lokaliseringsutredningen måste föreslå lika många ersättningsjobb. Arbetsmarknadsdirektör Tina Ersson anser dock, att det måste vara en ordentlig volym på antalet ersättningsjobb.
? Alla jobb är välkomna, men det är viktigt att det blir många jobb. Minst 100, men gärna över 200, det skulle stärka näringslivet på ön, säger hon.

För hög kompetens?
GA har tidigare redogjort för myndigheternas egen syn på utlokalisering. Merparten av tjänsterna i kärnverksamheten kräver högskolekompetens, och det är ett problem.
? Myndighetsvärlden är akademikertät. Seko har påpekat att tjänsterna vid myndigheterna stämmer dåligt överens med den kompetens som personalen vid de nedläggningsdrabbade förbanden har. Och det kan jag hålla med om, säger Jan Bergqvist.
Tina Ersson tycker inte att kraven på kompetens spelar så stor roll.
? Inledningsvis är det viktigt att hitta jobb som kan passa personalen vid P18, men på sikt tror jag inte att kompetenskraven spelar så stor roll. Jobb med hög kompetens kan skapa en omflyttning på den lokala arbetsmarknaden som är välkommen, säger hon.
Tina Ersson ser även fram emot den 1 mars, då utredningens förslag om utlokalisering av statliga företag presenteras.
? Svenska Spel har stor verksamhet på fastlandet. Det är säkert möjligt att flytta delar av den till Gotland, tror hon.

Gärna fler FK-jobb
Enligt TT kommer Gotland att få nya jobb inom Försäkringskassan, och Försäkringskassans länsdirektör Inga-May Engberg ser gärna att verksamheten fortsätter att växa.
? Det är alltid bra med större verksamhet. Då blir administrationen rationellare, säger hon.
Försäkringskassan på Gotland har de senaste åren utökat verksamheten med över 120 tjänster sedan utlandsavdelningen flyttade till Visby.
Man fick mindre än ett år på sig att etablera verksamheten, och under den tiden nyanställdes 100 personer.

Kunskaper finns
Den personalomställningsgrupp vid Gotlands regemente som arbetar med att hjälpa personalen att hitta nya jobb har nu kartlagt kompetens, arbetslivserfarenhet och önskemål för över 300 av de anställda.
? Det är svårt att säga vilka myndigheter som passar Gotland bäst. Inom varje myndighet finns det många olika arbetsuppgifter, så jag ser ingen som är bättre än den andra, säger major Anders Nikolausson.
? Vi har många som arbetar med administration, så exempelvis löne- och ekonomiverksamhet skulle passa bra, tillägger han.
Anders Nikolausson påpekar dessutom, att officerarna har vana av att planera, leda och genomföra verksamheter, ofta på en nivå som väl motsvarar tjänster med krav på högskolekompetens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om