Riksantikvariet flyttas till Gotland

Riksantikvarieämbetet lämnar Stockholm för Gotland.
Förslaget kommer från regeringens utredare Jan Bergqvist och offentliggörs i dag.

Gotland2005-01-25 06:00
Men på Gotland jublar man redan så smått:
- Det skulle stärka den kulturella identiteten på ön, säger Anki Dahlin, landsantikvarie.
I dag, tisdag, offentliggörs vilka statliga ersättningsjobb som Bergqvist föreslår ska tillfalla Gotland efter försvarets nedläggning på ön. Sammanlagt har 22 myndigheter granskats för att eventuellt utlokaliseras till de drabbade orterna; Gotland, Arvidsjaur, Östersund och Karlstad/Kristinehamn.

Ingen överraskning
Men redan i går läckte nyheten om Riksantikvarieämbetet ut. Ämbetet har 260 heltidstjänster som kan komma att flyttas till Gotland.
Anki Dahlin är landsantikvarie och chef för Fornsalen:
- Det var ingen överraskning, jag kände till att det var aktuellt. Men det är väldigt roligt. Det skulle vara bra för oss och för Gotland.
På vilket sätt?
- Det stärker den kulturella identiteten, både bland politiker och boende här. Det blir en del av Gotland och kulturen kommer ännu närmare oss.
Gun Westholm, förste antikvarie på länsmuseet, är inne på samma linje:
- Det skulle vara jättebra för Gotland och då tror jag att jag talar för de flesta antikvarier. Att ha verket här, med tanke på alla fornlämningar och allt annat av kulturellt intresse, vore fantastiskt.

Väntat motstånd
Riksantikvarieämbetet är den samordnande myndighet som ansvarar för kulturmiljövården i Sverige. Redan i dag är delar av verksamheten förlagd utanför Stockholm. Och det räcker, tycker riksantikvarien Inger Liliequist:
- En hög kvalitet i verksamheten kan inte garanteras vid en utlokalisering. Utredaren förstår inte hur vi arbetar, säger hon till SVT.
- Om vi skulle tvingas flytta skulle vår verksamhet tappa fart under ganska lång tid. Vi måste vara en aktiv part för att bevaka kulturarvsfrågorna för det är inte så givet alla gånger att de beaktas, säger hon, säger Liliequist till TT.
Kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) säger, även han, att Riksantikvarieämbetet skulle passa utmärkt på Gotland. Och han är inte förvånad över motståndet från verket självt:
- Att de inte tycker om det är väntat, ingen vill flyttas men sånt brukar falla på plats.

Räknar med dubblering
I mitten av 1970-talet utlokaliserades Penninglotteriet (numera Svenska Spel) till Gotland, för fem år sedan kom F-kassans utlandsavdelning som ersättning för KA3. Jan Lundgren tar det som två exempel på lyckade etableringar.
Men även om Lundgren tacksamt tar emot förslaget om 260 ersättningsjobb är han inte nöjd.
- Vi har förlorat drygt 500 arbetstillfällen och jag räknar med kompensation för alla dem, det är vår utgångspunkt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om