Rikstrafiken öppnar för försämrad trafik
Långsammare båtar och högre biljettpriser.Det kan bli verklighet när det nya avtalet för Gotlandstrafiken träder i kraft.I går offentliggjorde Rikstrafiken det förfrågningsunderlag som skickats ut till dem som godkänts att delta i upphandlingen.
Under november, december och januari räcker det dock med en dubbeltur till Nynäshamn på lördagar.
Detta är den bastrafik som Rikstrafiken kräver. Och resan till Nynäshamn får ta 3 timmar och 45 minuter, till Oskarshamn högst 3 timmar och 50 minuter, vilket innebär en halvtimme längre restid än i dag.
Men det gäller bara bastrafiken. För de turer som körs utöver dessa får restiden vara ända upp till sex timmar till Nynäshamn och en halvtimme kortare till Oskarshamn.
Längre restider
Om den som driver trafiken väljer att ha särskilda båtar för godset så är det också denna längre restid som tillåts. Under de första femton månaderna efter att trafiken startat medger Rikstrafiken att bastrafiken tar en timme längre än i dag, det vill säga 4 timmar och 15 minuter till Nynäshamn och 3 timmar och 55 minuter till Oskarshamn.
Under större delen av året räcker det enligt Rikstrafikens krav med att båtarna tar 400 passagerare och har 500 filmeter för personbilar.
Sommartid, från midsommar och till och med augusti, är kravet emellertid att den kortare överfartstiden ska gälla minst 3 000 passagerare och 4 000 filmeter för bilar och gods i varje riktningen Visby-Nynäshamn och 1 500 passagerare och 2 000 filmeter på Oskarshamn.
Om det ska göras med större båtar eller fler snabba turer är upp till operatören.
Dyrare för gotlänningar
När det gäller priser för passagerare, gods och fordon så får den som tar hem anbudet större frihet att differentiera priserna, att självständigt bestämma och ändra priser och taxor, även om Rikstrafiken kommer att bestämma ett tak. Ett tak som justeras om priset på bunkerolja ändras, såväl uppåt som nedåt.
Rabatt ska även i fortsättningen ges för barn, ungdomar, studerande och pensionärer på alla avgångar.
Men för oss gotlänningar kan det bli dyrare.
I dag betalar vi samma låga pris året runt. I upphandlingen är kravet att gotlänningar ska betala upp till 60 procent av övriga trafikanters kostnad, vilket kan innebära en väsentlig höjning sommartid.
Vinsten går till operatören
Priset på bunkerolja blir en stor del av anbudsgivarens kalkyl.
Om priset höjs så kommer hälften av kostnaden att betalas av Rikstrafiken och resten av rederiet och passagerarna. Om priset sjunker så kommer ersättningen från staten att bli mindre.
Det kommer att bli en helt annan form av avtal än det som gäller idag. Nu betalar staten en fast ersättning till operatören samt får alla intäkter från trafiken.
Det nya avtalet, som gäller för sex år och en månad är ett så kallat nettoavtal. Det innebär att operatören behåller alla intäkter och får en ersättning av staten.
Detta ger enligt Rikstrafiken den som driver trafiken större möjligheter att utveckla trafiken kommersiellt. Operatören får också bättre möjlighet att utnyttja kapaciteten på tonnaget genom att dimensionera och anpassa det efter variationerna i resandet och därmed få ned kostnaderna för linjetrafiken.
Förhoppningen är också att statens kostnader för trafiken ska minska på sikt.
Målet är att upphandla en linjetrafik av god kvalitet med för samhället rimliga kostnader, skriver Rikstrafiken.
Beslut om ett halvår
Det är en diger lista på krav som anbudsgivarna nu får.
De ska bland annat redovisa i detalj kring förberedelser, personal, marknadsföring, bokning, fartygsplan, service och komfort ombord, kvalitetsuppföljning, trafikupplägg och anpassning för funktionshindrade.
Hur många som är med i upphandlingen är sekretessbelagt. Anbuden ska vara inne senast den 3 februari eller den 3 mars 2006, beroende på om Destination Gotland beslutar sig för att utnyttja den option de har på att driva trafiken även 2008.
Vilket anbud som vinner beslutar Rikstrafikens styrelse i maj eller juni nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!