Riksutställningar ser över sin framtid på ön
Kanske flyttar Riksutställningar in i Flextronics gamla lokaler. Den här veckan har en grupp från myndigheten varit på Gotland för att få en bild av hur dess framtida arbetsplats kan se ut.
Generaldirektör Ann Follin säger, att Gotland är inte långt bort mentalt. Men att det finns en oro över, hur man med rimliga kostnader ska kunna arbeta härifrån. Uträkningar som de själva har gjort, visar att en befintlig utställning om feministisk konst, som Riksutställningar har producerat, skulle ha blivit 700 000 kronor dyrare om den hade genomförts från Gotland.
En annan fråga är bostäder.
- Jag är personligen nervös över bostadssituationen, säger utställningschef Mats Widbom.
Någon i gänget har sommarbostad på Gotland och en annan person funderar på att snart gå i pension. En tredje har ännu inte bestämt sig för att en flytt hit tillsammans med familjen är genomförbar.
- Det gick ett rykte om att man var tvungen att skriva sig här för att ställa sig i bostadskön, säger Ann Follin.
Hon är en av dem som kommer att flytta med till ön.
Sammanlagt berörs 60 tjänster. Hur många av medarbetarna, som planerar att hänga med, går inte att säga i dag. Mats Widbom poängterar att det är viktigt att personalen besöker Gotland och får sig en egen bild, en del kanske ändrar sig.
- Men helt klart kommer vi att behöva rekrytera, tillägger Ann Follin.
När det gäller vilka lokaler som kan vara aktuella, är de något förtegna.
Under dagarna har de tittat på Flextronics, P18 och A7, men om något av de alternativen är extra intressant är oklart. Det kan även bli aktuellt med nybygge.
Transporter en stötesten
Specifika krav på lokalerna är att de ska rymma produktionstekniska lokaler, att man ska kunna lasta och lossa saker på plats och att de ska finnas i något sammanhang, alltså inte någonstans långt utanför samhället. Riksutställningar behöver 3 000-4 000 kvadratmeter och de vill att alla avdelningar ska finnas på samma plats.
Den största stötestenen är transportfrågan och kostnaderna. Riksutställningar turnerar med stora som små utställningar, från norr till söder. Nästa steg är att se över åtaganden gentemot olika samarbetspartners runt om i Sverige.
- Vi måste komma fram till vilken tidpunkt som skadar verksamheten minst, säger Ann Follin.
På frågan om hon tror att det kommer att bli svårt att hitta nya kompetenta medarbetare, svarar hon att det är den kunskap som erhållits genom verksamheten och medarbetares nätverk, som blir svår att ersätta.
Omlokalisering för Riksutställningar påbörjas under kommande år 2006 och senast den sista december år 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!