Ring, så fixar han

Behöver du hjälp med enklare göromål som att byta lysrör, flytta ner porslinet från högskåpet till en lägre hylla, ta upp påskgrejorna från källaren eller ta ner lådan med julpynt från vinden.

Foto:

Gotland2008-02-26 04:00

På måndag börjar Per-Åke Olsson från Väskinde det nya jobbet som Gotlands förste fixare i kommunal regi. Att förebygga och minska antalet fallskador bland äldre är en viktig del i projektet som pågår fram till årsskiftet 2009.

Till helgen kommer information att gå ut och annonser i lokalpressen att berätta om, hur och vart intresserade som behöver hjälp med smärre vardagsgöromål ska vända sig.
Det handlar främst om enkla uppdrag i allmänhet och i synnerhet sådana där det behövs stege eller stol för att nå upp.
Förra måndagen fattade kommunfullmäktige beslutet om att inrätta en kommunal fixartjänst som blir gratis för kommuninnevånare över 70 år. Med tjänsten räknar social- och omsorgsnämnden att många fallolyckor, som annars är vanliga bland äldre i hemmen, ska minska. Gratistjänsten gäller vardagsnära småsysslor som äldre personer därmed ska slippa utföra själva och därmed slippa från en av de vanligaste olycksorsakerna bland äldre som bor hemma.

Småfix
- Fixartjänsten gäller inte för åtaganden som kräver behörighet, till exempel arbeten med el eller vatten. Den är heller inte till för större reparationer eller för insatser som trädgårdsskötsel eller att klippa gräsmattan. Den gratis fixartjänsten gäller småfix som att möblera om i köksskåpen, byta glödlampor, ta bort flugor från lysrören eller hänga om gardiner. Men den som får hjälp måste själv se till att det som behövs finns hemma, kanske en sladd eller lampa, säger Thony Sundstrand som är verksamhetschef vid social- och omsorg och projektledare för den avgiftstfria fixartjänsten för äldre kommuninnevånare.
Han tipsar om en viktig nyhet som kommunfixaren Per-Åke Olsson gärna hjälper till med. Erbjudandet gäller att gå igenom och fylla i den checklista som Räddningstjänsten gjort. Med hjälp av ett antal frågor som besvaras med ja eller nej, kollas säkerheten av hos den boende. Det kan exempelvis gälla om belysningen är tillräcklig i sovrummet, trösklar som ställer till problem eller om det finns brandvarnare i hemmet.
- Räddningstjänstens checklista gäller säkerhet och trygghet i hemmet, förebyggande skydd mot olyckor och brand. Målet är att checklistan bara ska innehålla ja och inga nej. Men om det skulle underlätta för den boende om trösklarna togs bort, då kan kommunens fixare tipsa om snickare eller till vem man kan vända sig för att få kvalificerad hjälp, förklarar Thony Sundstrand.

Spännande
Kommunens förste fixare Per-Åke Olsson tycker att det nya jobbet ska bli spännande. Uppdraget är helt nytt, men med många års erfarenhet som vaktmästare inom sjukvården och omsorgen känner han sig trygg. Han började 1972 på Mariahemmet och fortsatte sedan på Göransgården och vidare inom social- och omsorgsförvaltningen med uppdrag som vaktmästare vid äldreboenden och hemtjänstens lokaler runt om på ön. Hemma i Väskinde driver han ett litet jordbruk.
- Förhoppningsvis ser många äldre möjlighet att få hjälp kostnadsfritt för att själva slippa stå på stolar för att nå upp för att byta en glödlampa, klättra på stege för att byta gardiner eller gå i branta trappor till källare och vind för att ta fram eller ställa tillbaka saker och ting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!