Ringmuren kan vara skadad
- Det kan finnas allvarliga skador på ringmuren utåt havet. Men det vet vi inte ännu.
Det säger Sivert Persson, avdelningschef på teknisk service inom kommunens tekniska förvaltning.
Hur det egentligen står till med ringmuren efter stormen vet man alltså inte. Men det finns en kostnadsuppskattning för det man i övrigt måste ta hand om och det handlar om en halv miljon kronor.
- Det vi vet att vi behöver ta hand om och som är synligt är skadorna på Strandpromenaden, främst dem från Kruttornet och norrut längs ringmuren, dels städning längs hela Strandpromenaden ut till Snäck. Det har ju blåst upp en hel del stenar och skräp. Därtill kommer nerfallna träd.
Städning måste vänta
- Men man måste ha lite tålamod, innan det kan bli lika fint som det har varit tidigare längs Strandpromenaden. Det är så mycket fukt i marken nu att det inte går att göra något ännu. Hade det varit tjäle i marken hade det varit en annan sak. Fukten förstör om vi gör något nu, säger stadsträdgårdsmästare Suzanne Edström.
Asfaltskador
Den kraftiga stormen i söndags och fram till måndagen orsakade också ett extremt högt vattenstånd. I Visby hamn uppmättes 70 centimeter över normalvattenstånd och även i går var det fortsatt högt, 60 cm över det normala. Det höga vattenståndet beror på allt vatten som blåst in i Östersjön.
Ovädret orsakade också skador i Visby hamn. Men någon kostnadsberäkning finns inte gjord för detta.
Vid kallbadhuset har det blivit skador i asfalten av sten som blåst in. Men största skadorna finns vid norra vågbrytaren och vid oljehamnen.
Avslitna kablar
- Vid oljekajen har sjön tagit med sig en del elkablar till inseglingsfyrarna. Kablarna är avslitna, trots att de har bastanta skydd. Vi har fixat detta provisoriskt så att fyrarna fungerar.
- Den andra skadan av betydelse är längst ut vid norra vågbrytaren. Där har själva stenfyllanden skadats och det har gjort att betong-tripoderna har åkt ner i havet. Det är ingen kris. Vi ska muddra vid färjeläge 5. Då får vi ta och fixa det där, säger hamnchefen Bertil Klintbom.
Fyra bryggor försvann
Som vi berättade om i gårdagens tidning så blev det stora problem vid småbåtshamnen i Flundreviken strax norr om Gustavsvik.
Problem blev det också vid Lauters fiskeläge på Fårö, berättar Cilla Lauterwik.
- Hamnföreningen har lagt upp en massa stora stenar men har inte hunnit göra någon vågbrytare ännu. I hamnen fanns sex ganska nybyggda bryggor. Det är bara två som är kvar i hamnen. De andra ligger på stranden nu. Det såg ut som det hade varit krig! Strömavbrott hade vi också, från kvart i sex på söndagskvällen till klockan åtta på måndag morgon.
Alm skadade katsura
Också Botaniska trädgården fick lite känning av de hårda vindarna men klarade sig relativt bra trots allt, enligt trädgårdsmästare Lasse Pettersson:
- Ringmuren skyddade och tvingade upp vinden i trädkronorna. Det man märker är att de är de äldsta träden som klarar sig sämst.
- Två stora grenar på en purpuralm har slagit ner på en katsura, ett japanskt träd, som blev väldigt skadat i kronan. En stor gren från en silverlönn föll ner till marken. I övrigt klarade trädgården sig.
Fotnot: En tripod är en konstruktion med tre ben.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!