Ringmuren tecknar kollektivavtal
Ringmurens telemarketing tecknar kollektivavtal. Det blev klart i går efter nya förhandlingar HTF.
Det var i början av året som en av ungdomarna på företaget slog larm. Efter en hel helgs arbete kunde personen, enligt egen uppgift, kvittera ut 40 kronor. Verksamheten hos Ringmurens telemarketing bygger på telefonförsäljning.
Enligt uppgifter från LOs ombudsman Tommy Gardell var ersättningen till de som jobbade några timmar under en helg är helt provisionsbaserad. Ingen garanterad minimilön fanns och Gardell var tuff i sina uttalande om företaget. Bland annat uppmanade han ungdomarna att hålla sig borta från den typen av arbete.
Från företagets sida var det ett medvetet val att inte teckna kollektivavtal. Ärendet togs upp på ett styrelsemöte för två år sedan och ledningen och de cirka tio fast anställda var överens om att säga nej. Då ansågs det, enligt Mia Stuhre som är styrelseledamot i Ringmurens telemarketing, ge en bättre lösning och ett bättre utfall för de anställda.
I mitten av februari träffades HTF, Handelstjänstemannaförbundet, och företaget första gången för att diskutera förhållandena för de anställda.
Konkurrensfördelar
I veckan var det dags för ett nytt möte och under gårdagens förmiddag blev det klart.
- Vi har just fått bekräftat att företaget tecknar kollektivavtal. Som vi ser det ger det företaget konkurrensfördelar och de tillsvidareanställda en garanterad minimilön, säger Bengt Larsson på HTF i Stockholm.
Vidare hoppas HTFs representant på att de cirka tio tillsvidareanställda bildar en lokal fackklubb.
- Då kan de ju göra egna lokala överenskommelser också, säger han.
För dem som hoppar in i telefonförsäljningen ett par kvällar i veckan eller en helg då och då kan lönen fortfarande vara helt och hållet provisionsbaserad.
Men kan det inte hända då igen att någon bara får ut några tjugolappar för ett arbetspass?
- Nä, företaget kan ju inte ha produkter som inte går att sälja. Säljs ingenting är det företagets fel och naturligtvis är syftet att de ska få sålt så mycket som möjligt. Att hoppa in och jobba någon gång då och då ses som en bisyssla och då kan det vara svårt att veta exakt vad man tjänar. Däremot är det företagets skyldighet att se till att det finns klara och tydliga regler för vad som gäller, säger Bengt Larsson.
Kvalitet
Mona Smitterberg som är vd för Ringmurens telemarketing menar å sin sida att tecknandet av avtal inte innebär några större förändringar för företaget. På plussidan ser hon att det ger en kvalitetsstämpel.
- I stort sett kommer det att fungera precis så som vi haft det tidigare. Våra tillsvidareanställda har månadslön och de som går in och ringer som en bisyssla får antingen timersättning eller provisionsbaserad lön. Det gör vi upp med var och en.
Kan den enskilde säljaren själv avgöra om han eller hon vill ha timlön eller provision?
- Nej, det bestämmer vi och säljaren tillsammans.
Vad brukar säljaren själv önska?
- Riktigt duktiga säljare vill förstås ha provisionsbaserad lön. De kan tjäna riktigt bra med pengar och vårt mål är erbjuda alla möjligheter tjäna pengar. Där ska inte finnas någon gräns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!