Under tisdagen stod det klart hur det ekonomiska stödet på 20,9 miljoner kommer att förvaltas av Destination Gotland. 100 kronor för en vuxen resenär, reducerat längdmeterpris för frakten samt billigare personbiljetter i övriga ålderskategorier. Stödet trädde i kraft direkt och gäller resor fram till sista maj, eller tills pengarna tar slut.
Hur länge tror ni att pengarna kommer att räcka?
– Det gäller för resor som genomförs till sista maj, vår bedömning är att stödet kommer att ta slut någon gång under maj månad. Men det är till viss del utmanande att bedöma hur resandet kommer att utveckla sig. Vi kan inte garantera det ena eller det andra.
Finns det någon anledning till varför alla resenärer får ta del av sänkningen, snarare än bara folkbokförda på Gotland?
– Vår bedömning är att om vi gör på det här sättet får vi en reell effekt för samtliga resande grupper. Vi har haft en nära dialog avseende implementeringen med både Trafikverket och landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Det var inte aktuellt att rabattera personbilar?
– Återigen, för att få en så transparent, tydlig och reell effekt som möjligt har vi valt att lägga det på resenärer. Samtliga personfordon har ju också i normalfallet en chaufför och ofta också passagerare som då får ta nytta av prissänkningen, även om du har ett fordon med dig, säger Marcus Risberg och tillägger:
– Men vad det gäller frakten så är det fordonet som är huvudmålet för rabatten.
Priserna på naturgas (LNG) och marindiesel (MGO) har gått ner avsevärt sedan de höga nivåerna 2022, kommer det bli aktuellt med en grundprissänkning av biljettpriset?
– Även under 2023 har vi kunnat göra prissänkningar i förhållande till den nivån som vi höll under första kvartalet av 2023. Så vi har gjort prissänkningar vid flera tillfällen under 2023. Om det här fortsätter att hålla i sig så ser vi att det kan finnas förutsättningar för att hålla genomsnittligt lägre priser även framåt. Men tittar man i ett historiskt perspektiv så är gasen fortsatt väldigt dyr.