Destination Gotland om kritiken: "Vi var förberedda"

Tidigare fick ni läsa om moderbolaget Gotlandsbolagets syn på den kritikstorm som blivit av de höjda färjepriserna. Nu svarar även Destination Gotland på kritiken, och vd Marcus Risberg berättar hur de förberett sig och hanterar reaktionerna från det gotländska samhället.

Marcus Risberg har full förståelse för att frågan upprör och berättar om hur han och personalen förberett sig inför tillkännagivandet av de höjda färjepriserna.

Marcus Risberg har full förståelse för att frågan upprör och berättar om hur han och personalen förberett sig inför tillkännagivandet av de höjda färjepriserna.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-01-26 11:05

Har ni fått ta emot mycket skit och hur hanterar ni det?

– När vi stod inför att introducera de nya priserna och meddela marknaden, och då framför allt gotlänningarna och godset, så var vi så klart förberedda eftersom vi vet att den här frågan påverkar och berör många. Vi var ödmjuka inför att det skulle skapas debatt och reaktioner.

Han säger att han har förståelse för reaktionerna, och även om de själva vet att mycket av det som händer i världen just nu, till exempel kriget i Ukraina – är utanför deras kontroll, så förstår de att det blir en intensiv debatt.

– På det hela tycker jag väl att det är en kontrollerad debatt, även om intensiteten i debatten kanske är ännu högre än vi förväntat oss. Men sen finns det så klart en del som har en tendens att gå lite för långt och kanske komma ut på fel sida planhalvan så att säga, och mer gå mot att likna angrepp, och det tycker vi förstås inte är okej. Men så länge det inte bli angrepp mot våra medarbetare och företrädare så är det så klart fritt fram att ha åsikter om oss, säger han.

Liksom moderbolagets vd Håkan Johansson tycker Marcus Risberg att det svåra med debatten är att hålla den helt faktabaserad.

– Men det är ju så med saker som berör. Grundfaktan kanske stämmer till största del även om det skarvas lite, eller när media till exempel bara väljer att belysa de mest extrema exemplen eller vissa antaganden som tenderar bli till sanning för många. Där måste jag säga att media har en viktig roll. Men igen vill jag påpeka att jag förstår att det berör och vi är ödmjuka inför att det finns en konsekvens så till vida att det kostar mer just nu att åka.

Även Marcus Risberg poängterar att Gotlands utveckling är ett gemensamt intresse och viktigt för bolagets framtid. Men regionens föranalys av konsekvenserna efter DG:s prishöjningar har han inte läst.

Utredningen visar på långtgående och allvarliga konsekvenser för Gotland på grund av er prishöjning. Det kan väl inte kännas så kul?

– Då jag inte känner till utredningen är det lite svårt att kommentera, men att man ur ett regionalt perspektiv måste belysa vilka eventuella risker och konsekvenser som kan komma med olika omvärldsfaktorer generellt – men även ur ett tillgänglighetsperspektiv som kostnader för trafiken – är ju ganska naturligt, och viktigt att kontinuerligt hålla högt på agendan som verksam på en ö.

Håller du med om att färjan nu blivit en klassfråga eftersom priserna minskar möjligheten att nyttja färjan för många?

– Det är klart, med allt det som sker i omvärlden för tillfället, oavsett förändrade färjepriser, så har vi en situation där inflationen är den högsta på 30 år. Livsmedelspriserna har stigit runt 18-20 procent på ett år, och det dimper ned elräkningar i brevlådan som inte är av denna värld. Då minskar köpkraften. När vi då samtidigt tvingas göra justeringar på grund av egentligen samma faktorer – så är det klart att risken ökar att det blir en klassfråga när man alldeles oavsett har mindre disponibla medel, och i vissa lägen blir en fråga hur man ska prioritera eller prioritera bort saker som individ. Men det är ju en utmaning rent generellt, säger han och fortsätter:

– Vi har ju inget intresse över huvud taget att verka hämmande för volymerna i trafiken. Tvärtom. Ju bättre det går för Gotland desto bättre är det för oss. Vi balanserar hela tiden priset mot efterfrågan och totalvolymerna, för vi alla behöver ju volymerna. Och ser man till basprishöjningen för gotlänningar så är den absolut 30 procent, men de genomsnittliga priserna för det gotländska resenärskollektivet är ju inte 30 procent upp från föregående år. Det finns avgångar både nu och senare i vår där prisjusteringen just nu ligger på under 18 procents höjning. Och då måste man kanske också vara tydlig med att belysa att det finns olika alternativ och paketeringar i sommar i form av Alla plus bilen, som till exempel för gotlänningar innebär att fem personer plus bil kan åka för 690 kronor enkel resa, och för besökare 1 250 kronor för motsvarande resa. Och det tycker jag inte riktigt kommer fram i debatten. 

Hur viktig tror du att Destination Gotland är för Gotland?

– Alltså, det går ju inte att tillräckligt tydligt betona att vi förstår att vi är helt avgörande, den som driver trafiken har en central roll för att människor ska kunna bo, leva och verka på Gotland, och den är väldigt viktig för den fortsatta utvecklingen. Den är så viktig och så avgörande att det är svårt att sätta ord på det egentligen.

Finns det någon ljusning i sikte då?

– Jag skulle gärna vilja ha en kristallkula om man tänker på energipriserna. Just nu ser vi en positiv trend på naturgasen så till vida att den sjunkit radikalt från de extremnivåer som varit. Men det är fortfarande tre-fyra gånger dyrare än normalläget. Det är lätt att referensramarna ändras när man går från sådana extremer. Så nu mitt i allt tycker vi att något som för ett och ett halvt år sedan skulle ha setts som extremt dyrt istället är billigt i dag, eftersom våra referensramar har ändrats.

Men, menar han, de ser ändå indikationer på att det kanske kan stabilisera sig på bättre nivåer under det här året.

– Förhoppningsvis. Vi ser försiktiga signaler på att det kan börja gå åt rätt håll, men vi vågar inte ta något för givet.

Och då kommer ni justera priserna nedåt?

– Absolut, och det är det vi ser med den här nya mildare prisdynamiken som vi nu introducerat för gotlänningarna, och som länge funnits för besökarna. Den gör att vi kan vara mer responsiva på ett helt annat sätt. Det nya för gotlänningarna är att det inte alltid kommer att vara samma pris, men vi blir mer responsiva mot sådana här omvärldsfaktorer. Kanske inte från en dag till en annan, men inom ramen för takpriset i avtalet kan vi justera flera gånger per år. 

Nu blir det tekniskt.

– Det är själva takpriset, den som definierar prissättningen för gotlänningar, deras fordon och gods, som uppdateras en gång per år. Men inom den ramen kan vi justera oftare. Det kan vara lite krångligt att förstå, men prisdynamiken gör att ni kan känna er trygga när vi säger att vi kommer kunna hålla genomsnittligt lägre priser när energipriserna stabiliserats på en mer normaliserad nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!