Upphandlingen av råvaror till storköken är en affär på sammanlagt runt 40 miljoner kronor. Den del som Keges nu tappar är värd omkring 25 miljoner kronor. Det företaget har kvar är bland annat mejerivaror, färsk färs, ägg och fågel.
Tufft uppdrag
- Ekonomiskt är uppdraget en tuff affär med mycket små marginaler. Men leveranserna gör att vi kunnat behålla personal året runt eftersom de kommunala köken är ett komplement till den privata marknaden med många sommarrestauranger, säger Magnus Palmgren.
Synar uppdraget
Upphandlingen av råvarorna har gjorts vart fjärde år, avtalen skrivs på två år med möjlighet till förlängning i ett plus ett år. Den senaste upphandlingen, som delats upp i flera delar, blev klar i förra veckan och huvuddelen av uppdraget gick till Martin & Servera i Norrköping.
- Vi sitter just nu och går igenom resultatet av upphandlingen för att sedan bestämma om vi ska överklaga. Regionen säger att de vill ha mer ekologiska varor. Vi levererar redan i dag cirka 20 procent ekologiskt och skulle kunna höja den siffran. Däremot tycks man inte se på miljön som helhet. Vi kommer med en lastbil när vi levererar till storköken, nu kommer det kanske att bli tre-fyra lastbilar till varje kök. Och transporter från grossistlager på fastlandet, säger Magnus Palmgren.
Få lokala anbud
Kostekonom Marguerite Selin har deltagit i arbetet med upphandlingen. Hon säger att politikerna ställt krav på att upphandlingen skulle delas upp i olika grupper för att göra det möjligt för fler mindre lokala producenter att lägga anbud.
- Men det blev i princip inga lokala producenter som la anbud. Sorunda partihandel har sagt att de kan leverera gotländsk potatis och morötter från ön. Jag hoppas att de inte behöver fraktas till fastlandet först. Men detaljerna är inte klara, det finns fortfarande tid att överklaga, säger hon.
Fair Trade Island
Helt klart är att det blir fler transporter och Marguerite Selin säger att det beror på att anbudet delats upp på flera.
- Vi har ställt vissa krav utifrån att Gotland är en Fair Trade Island och det politiska beslutet att vi ska nå 25 procent ekologiska varor 2012. Det är mycket att ta hänsyn till.
Kristina Björkander är chef för restaurang Strandgärdet på Visby lasarett.
- Jag har inte fått några uppgifter om de nya avtalen ännu. Vi har haft väldigt bra service från Keges och vi hoppas på gotländska produkter och råvaror även i fortsättningen. Men det är klart att det blir mer obekvämt med leverantörer på fastlandet, säger hon som har erfarenhet av detta från sin tid inom Försvaret på Gotland.