"Risk att maten blir farlig att äta"

Den nya äldrematen kan bli farlig mat om den inte förvaras tillräckligt kallt.
Det räcker inte med kylskåpets standardtemperatur på 6-7 grader. Blir maten varmare än fyra grader kan bakterier växa till sig, förklarar länsveterinär Lennart Persson.
- Det är riskfyllt att lämna över detta ansvar till pensionärer som i en del fall är senila, säger Lennart Persson.

Gotland2002-10-03 04:00
Den nya maten från Sala har nyligen börjat levereras av Samhall till 300 pensionärer på Gotland.
Nyordningen har ett besparingssyfte: Gotlands kommun har tidigare tillagat maten i tio olika gotländska kök och dagligen levererat matlådor till de gamla.
Den nya äldre-maten är förpackad i "modifierad atmosfär" och den ska hålla tolv dagar om den förvaras i tillräckligt låg temperatur.
Men vad är tillräckligt låg temperatur?
- Den temperatur som gäller för kylskåp. Maten måste ovillkorligen förvaras under åtta grader, säger Anna Rönnle på Samhall och detta är också den information som de har gått ut med till de gamla.
Men när länsveterinär Lennart Persson går in i debatten om den nya äldrematen betonar han att det är oerhört viktigt att maten aldrig blir varmare än fyra grader. Blir den varmare så kan sporbildande bakterier börja växa och ge upphov till matförgiftning.
- Listeriabakterier, till exempel, odlas till och med i kylskåp. Den bakterien som finns i många livsmedel börjar växa vid temperaturer över fyra grader, säger Lennart Persson.
<span class=MR>Mikron osäker bakteridödare</span>
Listeriabakterien dör om den värms upp mycket och länge innan måltiden, men Lennart Persson är osäker på om mikrovågsugnen med sin ojämna värmefördelning klarar av att utplåna dessa bakterier. Och det finns dessutom andra bakterier som överlever också denna behandling om de väl har fått fart i matlådan.
Än värre kan det sedan bli om de gamla väljer att spara och värma matrester.
<span class=MR>"Ett riskfyllt beslut"</span>
Lennart Persson tycker att Gotlands kommun har fattat ett riskfyllt beslut när man överlåter den längsta förvaringstiden och uppvärmningen av äldrematen till de gamla:
- Man lämnar över ansvaret till pensionärer som i en del fall är senila. Det finns risker förbundna med det, säger han och fortsätter:
- Matförgiftning som orsakas av listeriabakterien har hög dödlighet. Äldre är dessutom ofta känsliga för infektioner.
Och att kommunen dessutom fattade beslutet utan att koppla in sitt eget miljö- och hälsoskyddskontor, förstår han inte alls. Han tog själv initiativ till ett möte om saken, men när han föreslog att hanteringen av äldrematen skulle följas upp av kommunen tyckte han sig inte få något gehör.
<span class=MR>Stickprovskontroller</span>
Samhall, som började leverera den nya äldrematen förra veckan, låter inte maten bli varmare än fyra grader under sin egen transport. Detta kontrollerar företaget också med hjälp av ständiga stickprovskontroller.
Men hos de gamla, där maten ligger i bortåt nio dagar, räcker det alltså med rekommendationen "kylskåpstemperatur". Detta innebär i praktiken att maten i de flesta fall kommer att förvaras i mellan sex och sju grader. Den temperaturen är nämligen den vanligaste i hemmen, förklarar Göran Larsson på Electrlux Home.
Göran Larsson har ett tips till den som vill mäta sin kylskåpstemperatur på ett säkert sätt:
- Ställ termometern i ett glas med vatten i kylen. Då påverkas temperaturen inte av att kylskåpsdörren har öppnats.

Fotnot: Lennart Perssons inlägg i debatten om den nya äldre-maten kan du läsa på sidan 13.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om