Risk att oljerester finns kvar i marken vid kvarteret Valnöten
Det finns stor risk för att marken vid kvarteret Valnöten (d v s bostäderna vid Palissaderna) är förorenad, visare den kartläggning som genomförts av länsstyrelsen.Miljöfarlig verksamhet lagring av olja och bensin har funnits här för många år sedan och det kan inte uteslutas att det finns farliga föroreningar kvar i jorden.
Om det skulle bli aktuellt att sanera marken i Valnötenområdet, uppstår frågan om vem som ska betala.
I princip är det den som förorenat marken som ska betala och ansvarsfrågan kommer då att utredas av länsstyrelsen. Staten har också en kassa för insatser av det här slaget och om man inte kan hitta den skyldige, kan bidrag lämnas av naturvårdsverket.
De fastigheter som omfattas av rapporten är Valnöten 1 och 2 samt Visby Asken 1 och 2.
<span class=MR>Lades ned 1969</span>
Just här vet man att det var Svenska Gulf som hade en depå från 1947 till 1980. Själva lagret lades ned 1969. Innan det blev oljelagring här, fanns ett stenbrott på platsen.
Det var ett stort antal cisterner som ingick i Gulf depå, bland annat tre för bensin och eldningsolja om vardera 500 kubikmeter. Flygbilder från 1957 visar totalt ett tiotal cisterner samt framgår det av bilderna att det också förekom omfattande hantering av petrokemiska produkter i fat.
En oljeledning från depån låg nedgrävd i gamla järnvägsbanken och man utesluter inte att merparten av den ligger kvar. Undersökningar som gjorts tidigare har visat på oljeföroreningar i marken där studentbostäderna ligger.
Vad finns då kvar i idag av farliga ämnen? Enligt länsstyrelsen är det troligt att lättlösliga, lättflyktiga ämnen sannolikt är borta medan tjockare olja kan finnas kvar.
Myndigheten skriver: "Med tanke på de mängder som hanterats samt att oljeprodukter påträffats i mark kan det inte uteslutas att föroreningarna som har negativ inverkan på människa och miljö finns kvar i mark och grundvatten..."
Vid framtida projekteringar i området bör man göra ytterligare markundersökningar, menar länsstyrelsen och man gissar att högsta halten av föroreningar finns närmast berget.
Ingen har hittills klagat på lukt eller annat som kan knytas till den gamla oljedepån. Minst ett byggprojekt är på gång här och det gäller Gotlandsbolaget som vill bygga ut sitt hotell. Kommunen ser därför över detaljplanen.
Depå. I en rapport beskriver länsstyrelsen föroreningssituationen vid Valnöten och kvarteret Asken. Här fanns förr en större depå för lagring av olja, bensin och fotogen. Depån lades ned 1969, men rester av oljeprodukterna finns kvar i jorden. I dag finns bostäder här samt hotell bl a. Gotlandsbolaget vill dessutom expandera hotellverksamheten. Länsstyrelsen höjer ett varnande finger för att det kan finnas oljerester kvar i marken och kanske, gamla rör från depåtiden.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!