Det är också svårare än någonsin att hitta sommarvikarier i år, säger Anna Hörsne Malmborg som är enhetschef på avdelningen som även innefattar gynmottagningen.
– Det är för att mina återkommande vikarier har tackat nej för att de i år behöver sin ledighet, vilket jag verkligen förstår. Jag tänker att pandemin är den främsta orsaken till det, de orkar helt enkelt inte, säger hon.
Sommaren ser trots det tuffa läget ut att lösa sig med vikarier efter vad Anna Hörsne Malmborg beskriver som ett hårt arbete, för att locka hit dom.
Rekryteringen av sommarvikarier har tidigare skett främst från Stockholmsregionen men i år kommer nya vikarier från både södra och norra Sverige.
– Gällande ordinarie arbetspass finns fortfarande lite oro, men några av den ordinarie personalen har flyttat på eller tagit bort sin föräldraledighet. Det är oerhört tacksamt för oss, och det finns också en vilja hos personalen att finna en lösning för resterande arbetspass. Viktigast är att patientsäkerheten kan upprätthållas i alla lägen.
Bristen på erfarna barnmorskor sträcker sig långt längre än så, och oron över tillsättningen av de ordinarie tjänsterna.
De som främst söker till BB och Förlossningen i Visby, kommer från Stockholmsregionen.
– Jämfört med Stockholm är vi starka i konkurrensen gällande arbetsmiljö. Men löneläget är betydligt högre i Stockholm.
Enligt Anna Hörsne Malmborg handlar det om cirka 10 000 kronor mer i månaden, för en erfaren barnmorska.
– Det ska mycket till för att locka erfarna barnmorskor att bosätta sig på Gotland. Det räcker nog inte med den här livskvaliteten, som allt fler söker, för att täcka upp för det man förlorar i lön. Inte om man också exempelvis har en familj, då är det inte så enkelt att bara flytta hit.
Avdelningen fyllsständigt på med nyexaminerade barnmorskor. Men de behöver gå tillsammans med en erfaren barnmorska i början av sitt nya yrkesutövande.
Syftet är att ge en större trygghet för nya barnmorskor, som trots allt har ett stort ansvar. En lyckad start ökar också chansen för att fler vill fortsätta jobba på förlossningen.
Anna Hörsne Malmborg berättar att förlossningen i Visby har en introduktion som sträcker över ett helt år, vilket är unikt i Sverige.
– Hos andra förlossningsavdelningar i landet ligger den på mellan sex veckor och tre månader. Hos oss får den nya barnmorskan dessutom en mentor. Då har man en erfaren kollega vid sin sida, till 100 procent den första tiden med en utfasning under introduktionsåret.
Varför anlitar ni inte hyrpersonal som man gör på många andra ställen?
– Det tar emot på flera sätt. Hyrfirmorna dränerar regioners ekonomi och det är sagt vi generellt ska minska andelen inhyrd personal. Vi är i dagsläget de enda som hittills sluppit anlita hyrpersonal på sjukhuset.
– Jag förstår såklart att ingen vill behöva göra det. Vi som jobbar med det här saknar en tydlig verktygslåda för att kunna stå emot, och det blir allt svårare, fortsätter hon.
För Anna Hörsne Malmborg är den moraliska aspekten central; hon beskriver en stark egen drivkraft att fortsätta kämpa för att bemanna avdelningen med ordinarie personal både på kort och lång sikt.
– Men det handlar såklart också om vilka signaler det sänder till vår personal om vi tar in dubbelt så dyr arbetskraft – som ändå är beroende av den ordinarie personalen, säger hon.