Risk för brist på gotländsk julskinka

Griskrisen kan slå hårt mot den svenska julen.
Nu larmar slakterier om akut brist på julskinka.
Och på Gotland är det inget undantag.
- Det var precis det här vi var rädda för, säger Eva Engström, grisbonde på Gotland.

Foto:

Gotland2011-10-10 13:05

Julen står snart för dörren. Men på många svenska julbord kan julskinkan lysa med sin frånvaro. I alla fall om man vill ha svensk julskinka. Och i synnerhet om den dessutom ska vara ekologisk.

- Vi har varnat för det här hela tiden. Men ingen har tagit oss på allvar, säger Eva Engström, grisbonde i Vänge.

Redan för ett år sedan larmade grisnäringen om krisläget. På grund av högt spannmålspris och ett grispris som ligger lägre har flera grisbönder fått lägga ner sin verksamhet. Det gäller även flera gårdar på Gotland.

På grund av det har grisproduktionen minskat.

Eva Engström berättar att Gotlands Slagteri AB har gjort en inventering av

det här året och nästa, över hur mycket gris man vill ta emot. Det rör sig om mellan 96 000-100 000 grisar.

- Så mycket kan inte vi producera. Det rör sig om max 93 000 grisar på ett år för vår del. Nästa år är vi nere på 86 000 grisar. Det är klart att det här känns bittert, säger Eva Engström.

Margareta Thorgren är informationsdirektör på Scan, som är delägare i Gotlands Slagteri AB. Där är man fullt medveten om den väntande krisen och bristen på julskinka.

- Folk vill absolut ha svensk julskinka. Och helst ekologisk. När de bara köper svenskt vid jul är det klart att det uppstår en kris, säger Margareta Thorgren.

För faktum är att statistiken talar sitt tydliga språk. Under större delen av året köper folk mest danskt och tyskt griskött. Men när julen nalkas är det svenskt som gäller.

Marageta Thorgren berättar att omkring sju miljoner julskinkor brukar säljas om året. I Sverige finns runt 2,5 miljoner grisar mot 25 miljoner i Danmark och 45 i Tyskland.

- Dessutom finns bara omkring 30 000 ekologiska grisar. Och ska man vara riktigt ärlig har det varit brist på svensk julskinka de senaste fem åren, säger hon.

Hemma på gården i Vänge vill inte Eva Engström sia om framtiden.

* Varje svensk äter i genomsnitt 1 kilo skinka varje jul.

* Totalt äter vi mellan 6 000-7 000 ton julskinka varje år.

* En slaktad gris ger cirka 4 julskinkor.

Fakta: Scan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om