Risk för hyreshöjning om slarv med soporna fortsätter
Hyrorna i Gotlandshem kan komma att höjas på grund av att hyresgäster slarvar med soporna. Fastighetsskötarna får allt mer jobb med att hålla ordning i sopbodarna. Det är främst nedskräpningen som har ökat, men man sorterar även fel. Till exempel hamnar plast bland papper och hushållsavfall bland pappret, säger Gotlandshems miljösamordnare Anna Bäckstäde.
Det här är ändå ganska lindrigt. Det brukar vara värre. Ibland är det så man knappt kommer in, berättar han.
De kastade sakerna borde hyresgästen själv ha tagit hand om och lämnat på en återvinningsgård. I Gotlandshems sopbod orsakar de merarbete för fastighetsskötaren och ökade kostnader för Gotlandshem. I några fall har nedskräpningen varit så grov att polisanmälan har gjorts.
<span class=MR>Kostnaderna minskar</span>
Gotlandshems intresse för sopsortering och återvinning tog rejäl fart 2000, då avgifterna chockhöjdes med 460 procent. För Gotlandshem steg kostnaden för sophanteringen från 1,9 till 8 miljoner kronor per år.
Företaget tog inte bara itu med soporna, utan införde ett miljöledningssystem som ledde till att man 2002 fick ekokommunpriset.
Nu är kostnaden för sophanteringen nere i 6,5 miljoner kronor och fortsätter att minska i takt med att Gotlandshem bygger om i sina kvarter.
Gotlandshem har infört differentierad hyra, där kvarter som är duktiga på att sortera sopor och hålla ordning premieras. Det skiljer så mycket som 50 kr/månad mellan bästa och sämsta kvarter räknat på en normalstor trerumslägenhet.
<span class=MR>Nedskräpningen ökar</span>
Men i de kvarter där sophanteringen har ändrats har problem uppstått. Fastighetsskötarna får allt mer att göra med nedskräpade sopbodar. När hyresgäster flyttar är det vanligt att man slänger sådant man inte vill ha i sopboden, trots att det där inte finns plats för grovsopor.
Även felsorteringen ökar. När plast, plåt och papper hamnar i hushållssoporna blir det problem, eftersom en stor del av avfallet komposteras. Lika stort är problemet när hushållssopor hamnar bland plast och papper, eftersom innehållet i kärlen inte kan återvinnas då.
Sedan finns det en del som inte bryr sig om att sortera alls, utan slänger allt i hushållssoporna, säger Anna Bäckstäde.
<span class=MR>Informationsmöten</span>
Även om Anna Bäckstäde tycker att hyresgästerna blivit mer nonchalanta lägger hon inte hela skulden på de boende. På senare år har Gotlandshem ändrat sophanteringen i många kvarter och man har varit för dålig med att informera.
Den här veckan genomför Gotlandshem en kampanj. I dag håller man två informationsmöten i kvarteret Stäven. Samtidigt som man kan ta en kopp kaffe får man information om återvinning och avfallshantering.
Man kan köpa återvinningskärl till självkostnadspris, lämna farligt avfall och gå tipspromenad. På torsdag hålls två liknande möten i kvarteret Vitkålen.
Till den här veckan har alla Gotlandshems hyresgäster fått en informationsbroschyr.
Det här sker i samarbete med Hyresgästföreningen. Den är helt inne på vår linje, säger Anna Bäckstäde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!