Risk för isbildning har tvingat nya helikoptern att ställa in flera turer

Den nya ambulanshelikoptern har fått ställa in flera turer under den senaste tiden.
Det handlar dock inte om problem specifika för denna modell utan om ett generellt helikopterproblem. Det är den rådande väderleken med underkyld dimma och risk för isbildning som medfört dessa olägenheter.

Gotland2006-01-05 06:00
Till skillnad mot flygplan har de flesta helikoptrar nämligen inga avisningssystem.
Alternativet är då att anlita Ambulansflyg. Men deras plan kan dock befinna sig i stort sett var som helst i landet.
Flera transporter av patienter med ambulanshelikoptern från Visby lasarett till fastlandssjukhus under senare tid har inte kunnat genomföras. Startproblemen har dock ingenting i sig att göra med den nya ambulanshelikopter, EC145, som nyligen togs i bruk för sjuktransporter till/från Gotland. I stället handlar det om ett generellt "helikopterproblem".
- Det har varit dåligt flygväder med frozen fog (underkyld dimma) och i den här typen av väderlek med risk för isbildning kan ambulanshelikopern inte gå. Men det gäller för samtliga helikoptrar. Blir det isbeläggning på rotorn kan det medföra att helikoptern störtar. Men det är inget exceptionellt, så här är det varje vinter, säger Maria Borvander, ansvarig för ambulanshelikoptern vid Räddningstjänsten.

Ambulandsflyg
Om det gäller brådskande transporter vänder man sig då till SOS ambulansflyg. De är stationerade i Säve utanför Göteborg men opererar över hela landet.
- Men flygtiden i Sverige är inte så lång, de brukar vara här på någon timme.
Borde då inte en helt ny helikopter stationerad på Gotland i sjukvårdens tjänst vara försedd med utrustning som möjliggör flygning även i återkommande, specifikt vinterklimat?
Flygchef Pelle Alm:
- Till skillnad mot flygplan som har avisningshjälpmedel i form av olika tekniker som uppvärmning av vingarna eller bortsprängning med gummibälgar finns det för helikoptrar bara på riktigt stora sådana. Puman har sådant, dock inte de som finns i Sverige.
- Främst handlar det om kostnader och vad kunderna efterfrågar. Helikoptrar tillverkas i små upplagor och de flesta beställarna behöver inga avisningshjälpmedel. Vi i norr skulle behöva ha det men det skulle medföra stora utvecklingskostnader.

Speciella förhållanden
Det råder också speciella förhållanden för ambulanshelikoptern som är stationerad här.
- De flesta helikoptrar opererar på korta distanser och flyger visuellt. Men vi behöver flyga längre sträckor över flera klimatzoner; ön har sin, havet sin och fastlandet sin och vi har ofta behov av instrumentflygning. I dag (onsdag) har vi flugit men då var översidan så pass låg att vi snabbt kom igenom molnen och behövde bara passera igenom vid start och landning så då går det bra.
Pelle Alm konstaterar att det är många faktorer som samverkar och man är också styrda av Luftfartsverkets regler. Flygningar måste utföras under säkerhetsmässigt godkända former.
- Inga färdmedel går i alla väder. Nu har ett högtryck parkerat här vilket ofta innebär underkyld dimma. Verkligheten är sådan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om